Κυριακή 21 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Χαιρετίσματα από την ελευθερία

Επιστολή του Χ. Γκέσκε αντιστρατήγου του Εθνικού Λαϊκού Στρατού της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας μετά την αποφυλάκισή του, που αναδείχνει τη σπουδαιότητα της διεθνιστικής αλληλεγγύης

Μια προσωπική επιστολή, του Χάινζ Γκέσκε, που διατέλεσε αντιστράτηγος του Εθνικού Λαϊκού Στρατού (N.V.A.) της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (D.D.R.), προς έναν Ελληνα σύντροφό του, που συνάμα αποτελεί για εκείνον το συνδετικό κρίκο με το ΚΚΕ αλλά και τον ελληνικό λαό, που στάθηκε συμπαραστάτης στη διάρκεια της δικής του πολιτικής περιπέτειας όπως και των υπόλοιπων συντρόφων του, σε αυτό το κυνήγι μαγισσών που εξαπολύθηκε προς τα στελέχη της πρώην ΓΛΔ αμέσως μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ μου φίλε και σύντροφε, Σωκράτη,

Μεταβίβασε τις πολλές και καρδιακές μου ευχαριστίες προς το ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη του και μέσω της εφημερίδας σας, σ' όλο τον ελληνικό λαό για τον αγώνα, τη συμπαράστασή σας και τη μεγάλη συντροφική αλληλεγγύη για την αποφυλάκισή μου και την αποφυλάκιση πολλών άλλων συντρόφων και συναγωνιστών μου.

Εντελώς αιφνιδιαστικά μου ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι απαλλάσσομαι από την έκτιση του υπολοίπου της ποινής μου. Η προσωπική επαφή μαζί σου και η διεθνιστική αλληλεγγύη του ελληνικού λαού με βοήθησαν να αντέξω 553 μέρες, μέσα στις φυλακές του ταξικού μας εχθρού.

Η απεριόριστη και πυκνή αλληλογραφία μαζί σου, μου έδωσε δύναμη να παλέψω αταλάντευτα μέσα στις φυλακές και να αποκρούσω κάθε προσπάθεια πίεσης. Ετσι, όλο αυτό το διάστημα, στάθηκα όρθιος και πιστός στα κοινά ιδανικά μας.

Σ' όλα τα ιδεολογικά και πολιτικά θέματα πάντα συμφωνούσαμε. Για εμάς δεν υπάρχουν βήματα προς τα πίσω. Ο χρόνος αυτός της φυλακής ήταν για εμένα ένα μεγάλο σχολείο. Δεν πήγε χαμένος. Κέρδισα και έμαθα πολλά.

Η αλληλεγγύη σας, από φίλους και συντρόφους της Ελλάδας, ήταν ό,τι ομορφότερο και δυνατότερο σ' αυτή την κατάσταση που βρέθηκα. Πάνω απ' όλα δεν ήμουν μόνος. Είχα εσάς, τους φίλους της Ελλάδας. Πάντα περίμενα πότε θα περάσουν οι μέρες, να κυλήσει η βδομάδα, για να έρθει το γράμμα σου, με λέξεις γεμάτες κουράγιο και δύναμη. Με μεταφρασμένα άρθρα της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Με φωτογραφίες των αγώνων της ελληνικής εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, του ελληνικού λαού. Με ειδήσεις από όλον τον κόσμο. Κάθε φορά που έβλεπα και διάβαζα τα μεταφρασμένα άρθρα της εφημερίδας σας έπαιρνα όλο και περισσότερο κουράγιο. Ελεγα: "Να που υπάρχει κάπου στη γη ένα κομμουνιστικό κόμμα, ένας λαός που παλεύει και αντιστέκεται".

Κλείνοντας το σύντομο γράμμα μου, θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά εσένα προσωπικά, την οικογένειά σου, το ΚΚΕ, την εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, και όλο τον ελληνικό λαό. Επίσης, θέλω να ευχηθώ πολλούς και νικηφόρους αγώνες. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος η φιλία που δημιουργήθηκε ανάμεσά μας να διατηρηθεί και τώρα, μετά την αποφυλάκισή μου. Τέτοιες φιλίες δεν πρέπει να σβήνουν ποτέ.

Αγαπητέ σύντροφε Σωκράτη, σε αγκαλιάζω και σε ασπάζομαι, και μέσω του προσώπου σου και όλους τους άλλους, με συντροφική αγάπη και μεγάλη φιλία.

Ο φίλος και σύντροφός σου

από τη Γερμανία

Χάινζ».

Μετάφραση - επιμέλεια κειμένου:

Σωκράτης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ