Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Βουλευτικές εκλογές στο Πακιστάν

«Σημαδεύτηκαν» από νέες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εκλογές για την ανάδειξη της νέας 272μελούς βουλής έγιναν χτες στο Πακιστάν, μία χώρα που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί αναβάθμιση των σχέσεών της με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα κ.τ.λ.

Η καταμέτρηση συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις δύο πρώτες θέσεις εκτιμάται ότι θα βρεθούν το ισλαμιστικό συντηρητικό κόμμα Pakistan Muslim League (Πακιστανική Μουσουλμανική Λέγκα, PML - N) και το κεντρώο κόμμα του πρώην πρωταθλητή του κρίκετ Ιμράν Χαν Pakistan Tehreek - e - Insaf (Πακιστανικό Κίνημα για τη Δικαιοσύνη, PTI).

Το PML - N είναι αυτό που κυβερνούσε για χρόνια τη χώρα (από αυτό προέρχεται και ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ, που αποπέμφθηκε όμως με κατηγορίες για διαφθορά).

Το PTI λανσάρεται ως κόμμα «αντικαθεστωτικό», που προτάσσει μέτρα για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης και φαίνεται ότι συνδέεται με τμήματα του ντόπιου κεφαλαίου που διεκδικούν αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Τα τελευταία γκάλοπ έδιναν στα δύο κόμματα, αντίστοιχα, 25% έως 32% ανάλογα με τη δημοσκόπηση. Ετσι αναζωπυρώθηκε και η συζήτηση για πιθανές μετεκλογικές συμμαχίες.

Πάντως, η χτεσινή εκλογική διαδικασία «σημαδεύτηκε» και αυτή από πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις, όπως έγινε και με όλη την προεκλογική καμπάνια. Χτες το πρωί, μετά από βομβιστική επίθεση που έγινε στην περιοχή Κουέτα (νοτιοδυτικά), σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και δεκάδες ακόμα τραυματίστηκαν. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», που συνολικά τον τελευταίο καιρό έχει επεκτείνει τη δράση του σε όλη την Κεντρική και Νότια Ασία, με συνέπεια να «αξιοποιείται» γενικότερα σε πολλές «αντιτρομοκρατικές» διεργασίες. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο βομβιστής προσπάθησε να μπει σε εκλογικό κέντρο και πυροδότησε τα εκρηκτικά όταν τον εντόπισε η αστυνομία.

Είχε προηγηθεί επίθεση και στην επαρχία Μπαλουχιστάν, στην περιοχή Χουζντάρ, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό τριών ακόμα ατόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ