Σάββατο 29 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προωθείται το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να προωθηθεί από την κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για την ειδική αγωγή, το περιεχόμενο του οποίου, όταν και στο παρελθόν είχε ανακοινωθεί, ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των φορέων της ειδικής εκπαίδευσης, που τόνιζαν ότι οδηγεί στην παραπέρα υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της ειδικής αγωγής.

Βασικές αρχές του νομοσχεδίου, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μετά από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, είναι η ενσωμάτωση των παιδιών με ειδικές ανάγκες σε κοινές τάξεις, η δημιουργία κέντρων διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης (ΚΔΑΥ) στην έδρα κάθε νομού με εξειδικευμένο προσωπικό και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος χτες στο νομοσχέδιο, είπε ότι πρόκειται για «πρωτοβουλία πολύ σημαντική, που αναδεικνύει την αντίληψη μας για το κοινωνικό κράτος», όμως σύμφωνα με όσα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί, και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και το παλαιότερο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, προωθεί τη συρρίκνωση και την έμμεση ιδιωτικοποίηση της ειδικής αγωγής.

Στο όνομα του να μην «απομονώνονται» τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τους δίνεται η δυνατότητα να φοιτούν σε ειδικά σχολεία. Κάτι τέτοιο βέβαια είχε εξαρχής ξεσηκώσει τις αντιδράσεις των φορέων της ειδικής αγωγής, καθώς στα σχολεία δεν υπάρχει ούτε η υλικοτεχνική υποδομή ούτε οι αντικειμενικές συνθήκες για εκπαίδευση αυτών των παιδιών, αφού σε πολλές τάξεις, και μετά τις τελευταίες συγχωνεύσεις, στοιβάζονται και 30 μαθητές, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή, οδηγώντας τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στην αμάθεια ή στην ιδιωτική πρωτοβουλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ