Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέες κυρώσεις σε ρωσικές εταιρείες στην Κριμαία

Νέες κυρώσεις σε έξι ρωσικές εταιρείες που συμμετείχαν στην κατασκευή της νέας οδικής και σιδηροδρομικής γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με τη Χερσόνησο της Κριμαίας και εγκαινίασε το Μάη ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επέβαλε χτες η ΕΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εν λόγω εταιρείες «μέσω των δραστηριοτήτων τους υποστήριξαν τις προσπάθειες της Ρωσίας να θέσει υπό τον έλεγχό της την παρανόμως προσαρτηθείσα Χερσόνησο της Κριμαίας, υπονομεύοντας περαιτέρω την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Οι νέες κυρώσεις αφορούν τις εταιρείες «PJSC Mostotrest», SGM και «Stroygazmontazh Most» που ανήκουν στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αρκάντι Ρότεμπεργκ, που είναι στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον Ιούλη του 2014 και τις CJSC VAD, GPSM και «Zaliv».

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στις ρωσικές εταιρείες και τέθηκαν αμέσως σε ισχύ περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, φυσικά πρόσωπα και οργανισμοί που διαμένουν ή έχουν την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τις συγκεκριμένες εταιρείες.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ θα ισχύσουν έως την 31η Γενάρη του 2019 και θα επανεξεταστούν. Θυμίζουμε ότι τα μέτρα αυτά εφαρμόζονται ως αντίποινα για την ενσωμάτωση της Κριμαίας από τη Ρωσία μετά από το δημοψήφισμα το Μάρτη του 2014, που ακολούθησε την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία που οδήγησε στην ένοπλη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε 155 φυσικά πρόσωπα και 44 οργανισμούς.

Αμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, ο οποίος χαιρετίζοντας τις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημείωσε χαρακτηριστικά σε σχόλιο στο «Twitter» ότι αποτελούν «σημαντική προειδοποίηση και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μην ακολουθήσουν τον ίδιο ολισθηρό κατήφορο».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε την επιβολή των νέων κυρώσεων «υπονομευτική πολιτική η οποία στρέφεται εναντίον των κατοίκων της Κριμαίας» και κατηγόρησε τη Δύση ότι «ενθαρρύνει εκείνους που ασχολούνται με τον ενεργειακό αποκλεισμό της Κριμαίας και διώκει εκείνους που ασχολούνται με την κατασκευή των αστικών υποδομών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ