Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Δηλώσεις που υποδηλώνουν πρόθεση διαπραγματεύσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο παρασκήνιο για πιθανή διαπραγμάτευση ΗΠΑ - Ιράν με φόντο την υψηλή ένταση που χαρακτηρίζει τις ιρανο-αμερικανικές σχέσεις μετά την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να αποχωρήσει στις αρχές του περασμένου Μάη από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η ιρανική πλευρά αντιμετώπισε με σχετική επιφύλαξη την προχτεσινή δήλωση του Προέδρου Τραμπ πως είναι πρόθυμος να συναντηθεί, «χωρίς όρους», με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, «εάν το επιθυμεί και ο τελευταίος», πετώντας την ίδια ώρα το «μπαλάκι» στην ΕΕ που φαίνεται πως διαχωρίζει τη θέση της από τη στάση και τις απειλές των ΗΠΑ. «Μετά την παράνομη αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, η μπάλα είναι τώρα στην πλευρά της Ευρώπης», φέρεται να δήλωσε ο Ροχανί μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό νέο πρέσβη στην Τεχεράνη. Πρόσθεσε δε με νόημα πως η χώρα του «ποτέ δεν επεδίωξε την ένταση στην περιοχή και δεν θέλει προβλήματα στους παγκόσμιους διαύλους, αλλά δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα τα δικαιώματά της να εξάγει πετρέλαιο». Αργότερα ο Ιρανός Πρόεδρος συναντώντας τους 14 νέους πρέσβεις της χώρας του σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, δήλωσε σιβυλλικά ότι το Ιράν «θα αδράξει την ευκαιρία να μετατρέψει την εντεινόμενη πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ σε χρυσή ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη και επιτυχία».

Προηγήθηκε ο σύμβουλος του Προέδρου Ροχανί, Χαμίντ Αμπουταλέμπι, που μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ISNA, εκτίμησε ότι για να γίνουν συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα πρέπει οι τελευταίες να επιστρέψουν στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Αλλος σύμβουλος του Ιρανού Προέδρου που συμμετέχει σε ανώτατο ιερατικό συμβούλιο, ο Αλί Ακμπαρ Νατέγ Νόρι, δήλωσε πως η πρόταση Τραμπ δεν θα πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά, «αλλά να συζητηθεί από το (ιρανικό) Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας».

Ο ρόλος του Ομάν στα παζάρια

Αίσθηση προκάλεσε το ίδιο διάστημα η προσπάθεια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να θέσει τους ακόλουθους «όρους» για μία μελλοντική συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Ιράν, όπως «θεμελιώδεις αλλαγές ως προς το πώς μεταχειρίζονται (οι Ιρανοί αξιωματούχοι) το λαό τους», αλλαγή «κακόβουλης συμπεριφοράς» και να συμφωνήσουν πως «αξίζει τον κόπο να συνάψουν μια συμφωνία για το πυρηνικό τους πρόγραμμα που θα περιορίζει πραγματικά τη διάδοση» (των πυρηνικών όπλων). Οι δηλώσεις Πομπέο έγιναν μετά τη χτεσινή συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον ομόλογό του από το Ομάν, Γ. Α. μπιν Αμπντουλαχί. Το Ομάν, που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ και με το Ιράν, έχει κατά το παρελθόν παίξει ρόλο εκτόνωσης της έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Τεχεράνης.

Ενδιαφέρον από την άλλη προκαλεί η προσπάθεια ανώτερων στελεχών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαψεύσουν πληροφορίες για πιθανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, και Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά το φόρουμ για θέματα ασφάλειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου από το σύνδεσμο Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Σιγκαπούρη και στο οποίο θα συμμετάσχουν οι εν λόγω υπουργοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προειδοποιήσεις» Ροχανί για τον εμπλουτισμό ουρανίου (2021-07-15 00:00:00.0)
Νέες προκλητικές απειλές κατά του Ιράν (2020-01-15 00:00:00.0)
Επαφές Ροχανί στην Ιαπωνία (2019-12-25 00:00:00.0)
Προς παζάρι για «νέα» συμφωνία; (2019-09-25 00:00:00.0)
Δηλώσεις τακτικής για «συμφωνία με το Ιράν» (2018-07-26 00:00:00.0)
Αμερικανικές απειλές με αιχμή το πυρηνικό πρόγραμμα (2017-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ