Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Τουριστική «ατραξιόν» η παραγκούπολη Κιμπέρα

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Σε τουριστική «ατραξιόν» έχουν μετατρέψει Κενυάτες «ξεναγοί» μία από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της χώρας, την παραγκούπολη Κιμπέρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, Ναϊρόμπι, αποκαλύπτοντας την εξαχρείωση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που βγάζει, ουσιαστικά, από τη... μύγα ξίγκι!

Σε εκτενές χτεσινό ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα», κάτοικοι της πάμφτωχης πολυπληθούς συνοικίας εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους από τους δεκάδες Αμερικανούς και Ευρωπαίους τουρίστες που περιδιαβαίνουν καθημερινά τα σοκάκια της παραγκούπολης, προκειμένου να πάρουν «εικόνες» από την καθημερινή, σκληρή ζωή ανέχειας φτωχών βιοπαλαιστών. «Αισθάνομαι σαν πράγμα! Ηθελα να βάλω τις φωνές αλλά φοβήθηκα τους ξεναγούς», είπε μία νοικοκυρά σε δημοσιογράφους του δικτύου, ενώ ένας 67χρονος άνδρας παρατήρησε ότι οι ξένοι τουρίστες συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε πάρκο άγριων ζώων. «Η Κιμπέρα δεν είναι πάρκο, ούτε εμείς άγρια θηρία», δήλωσε ο 67χρονος.

Η παραγκούπολη Κιμπέρα εκτιμάται ότι φιλοξενεί μέσα σε μικροσκοπικές καλύβες πάνω από 2.000.000 άτομα. Την τελευταία 10ετία έγινε πόλος έλξης... τουριστών, καθώς δεκάδες εταιρείες «προσφέρουν» μία κοντινή ματιά στα φτωχικά νοικοκυριά και τη σκληρή ζωή των κατοίκων, που μαστίζονται από έλλειψη βασικών υπηρεσιών υδροδότησης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης. Με την ανοχή του αστικού κράτους, που είναι υπεύθυνο για τη μιζέρια αυτών των ανθρώπων, αυτή γίνεται «αξιοθέατο».

Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα, χιλιάδες πάμφτωχες οικογένειες έχασαν τις καλύβες τους όταν οι μπουλντόζες των τοπικών αρχών κατεδάφισαν σπίτια, αυτοσχέδια σχολεία και ναούς για να διευρυνθεί παρακείμενη οδική αρτηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ