Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Να φτιαχτεί μουσείο ευρημάτων του τύμβου Μικρής Δοξιπάρας

Στο ζήτημα της κατασκευής μουσείου για τη στέγαση, προστασία και ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου Μικρής Δοξιπάρας - Ζώνης επανέρχεται η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Ορεστιάδας.

Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, «από το 2002 που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα εντυπωσιακά ευρήματα του τύμβου, πέρασαν 16 χρόνια, πέρασαν 6 πρωθυπουργοί (Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπαδήμος, Σαμαράς, Τσίπρας) και οι υποσχέσεις τους για την κατασκευή ενός μουσείου παραμένουν ανεκπλήρωτες και τα ανεκτίμητης αξίας ευρήματα παραμένουν με προσωρινά προστατευτικά στέγαστρα από ξύλο και νάιλον και φυσικά υφίστανται τη φθορά του χρόνου.

Ακόμα σήμερα εξακολουθεί να μην υπάρχει ξεναγός, συντηρητής και οι μόνιμοι φύλακες από 8 έμειναν 4, το δε οδικό δίκτυο είναι σε κακή κατάσταση με αποτέλεσμα η επισκεψιμότητα να είναι περιορισμένη.

Οι ευθύνες όλης της διοικητικής πυραμίδας, κυβερνήσεων, Περιφέρειας και Τοπικής Διοίκησης, είναι τεράστιες, οι υποσχέσεις τους αποδείχτηκαν ψεύτικες.

Καμιά λοιπόν επανάπαυση, 16 χρόνια υπομονής είναι πολλά», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Ορεστιάδας, που καλεί τους μαζικούς φορείς της περιοχής να κάνουν δική τους υπόθεση την ανάδειξη των ευρημάτων του ταφικού τύμβου, διεκδικώντας: Να διοριστεί μόνιμο προσωπικό (φύλακες, ξεναγοί, συντηρητές κ.λπ.). Αμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της κατασκευής του μουσείου. Τη βελτίωση του οδικού δικτύου.

Η προέλευση του μνημείου

Στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ., τέσσερα μέλη μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημόνων που πέθαναν διαδοχικά, αποτεφρώθηκαν και ενταφιάστηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο δρόμο που οδηγούσε από την Αδριανούπολη στη Φιλιππούπολη. Στην ίδια θέση κατασκευάστηκε σταδιακά μεγάλος τύμβος, για να διατηρηθεί ανά τους αιώνες ζωντανή η μνήμη των νεκρών.

Η περιοχή ανήκει σήμερα στο δήμο Ορεστιάδας και βρίσκεται κοντά στα χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα. Με την ανασκαφή εντοπίστηκαν τέσσερις μεγάλοι λάκκοι, που περιείχαν τα υπολείμματα των καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας, μαζί με πολυάριθμα αντικείμενα που τους συνόδευαν στον «άλλο κόσμο», όπως πήλινα, γυάλινα και χάλκινα αγγεία, χάλκινοι λυχνοστάτες και λυχνάρια, χάλκινα φανάρια, όπλα, κοσμήματα, ξύλινα κιβωτίδια κ.ά. Οι πέντε άμαξες με τις οποίες μεταφέρθηκαν οι νεκροί στην περιοχή του τύμβου, ενταφιάστηκαν στον ίδιο χώρο μαζί με τα υποζύγιά τους. Δίπλα τους τάφηκαν άλλα πέντε άλογα. Σε όλες τις άμαξες διατηρούνται τα μεταλλικά λειτουργικά και διακοσμητικά στοιχεία, ενώ σε δύο από αυτές διατηρούνται και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ