Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσείο του καπετάν Διαμαντή

Ο Καπετάν Διαμαντής
Ο Καπετάν Διαμαντής
Κάλεσμα στους ανθρώπους του μόχθου των χωριών του Παρνασσού, στους συναγωνιστές του θρυλικού ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Διαμαντή, στους αγωνιστές και φίλους της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού πολιτισμού, απευθύνει η «Ενωση Φίλων Μνήμης του Διαμαντή», για να στηρίξουν τη μεγάλη, σπουδαία προσπάθεια για τη λειτουργία του «Μουσείου Διαμαντή, Εθνικής Αντίστασης και Λαογραφίας», στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη Παρνασσού).

Στη Λιλαία - γενέτειρα του σταυραετού της Ρούμελης - όπως βάφτισε ο λαός μας το αγωνιστικό του σπλάχνο, τον Γιάννη Αλεξάνδρου του Κομνά, που πέρασε στην ιστορία σαν «Διαμαντής», η Ενωση απέκτησε και αναπαλαίωσε το πατρικό του σπίτι, μετατρέποντάς το σε εκθεσιακό χώρο και πολιτιστικό κέντρο. Σε «όαση» πολιτισμού, που λείπει από τα χωριά μας. Το σπίτι, που χτίστηκε το 1873, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Ολο το κόστος του εγχειρήματος καλύφθηκε από τις εισφορές των φίλων και μελών της Ενωσης.

Τώρα, η Ενωση καλεί άπαντες, ειδικά τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, να προσφέρουν ό,τι έχουν σχετικό με τη δράση του Διαμαντή, για την Εθνική Αντίσταση γενικά, αλλά και την καθημερινή ζωή, την παραγωγική δραστηριότητα και τις παραδόσεις των Ρουμελιωτών, για να εξοπλιστεί εκθεσιακά το μουσείο. Αλλά και για να διαφυλαχτούν αυτά τα αγαθά του λαϊκού πολιτισμού και να γίνουν προσιτά στις νέες γενιές. Από βιβλία και άλλα γραπτά ντοκουμέντα, μέχρι γεωργικά εργαλεία, από αργαλειούς μέχρι τεντζερέδες, από παραδοσιακές φορεσιές μέχρι γκάιντες, όλα μπορούν και πρέπει να βρουν στέγη στο Μουσείο του Διαμαντή.

Πληροφορίες στη γραμματέα της Ενωσης Ευαγγελία Λύτρα, τηλ.: 3835093. Φυσικά είναι ευπρόσδεκτες και οι οικονομικές ενισχύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ