Τρίτη 7 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Σχέδιο των ΗΠΑ κατά του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τις έντονες αντιδράσεις των Παλαιστινίων προκαλούν οι αποκαλύψεις του αμερικανικού περιοδικού «Foreign Policy» σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που θα παρουσιάσει ο σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ. Σύμφωνα με το περιοδικό, το σχέδιο προβλέπει τη διάλυση της υπηρεσίας αρωγής των Παλαιστινίων προσφύγων του ΟΗΕ, UNRWA, που φτιάχτηκε το 1949, μετά τους διωγμούς 750.000 Παλαιστινίων και τις σφαγές πολλών χιλιάδων αμάχων ώστε να δημιουργηθεί το Ισραήλ πάνω σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Στόχος του σχεδίου είναι ο οργανισμός αυτός να μη συμπεριλαμβάνεται στις μελλοντικές ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, και έτσι αμφισβητείται το δικαίωμα επιστροφής εκατομμυρίων Παλαιστινίων στις εστίες τους. «Πρέπει να κάνουμε μία έντιμη και ειλικρινή προσπάθεια για διακοπή της UNRWA», έγραψε ο Κούσνερ σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Η Χάναν Ασράουι, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), κατήγγειλε ως απαράδεκτο το σχέδιο, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να διαλύσουν τον οργανισμό, ούτε να στερήσουν από τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες τα δικαιώματά τους.

Νεκρός και άλλος 17χρονος Παλαιστίνιος

Το ίδιο 24ωρο, νοσοκομειακές πηγές στη Γάζα επιβεβαίωσαν το θάνατο του 17χρονου μαθητή που είχε τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά στις 30 του περασμένου Μάρτη, όταν πρωτάρχισαν οι κινητοποιήσεις των Παλαιστινίων για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους. Από τα πυρά Ισραηλινών σκοπευτών του στρατού, που έχουν ακροβολιστεί κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί μέσα στο τελευταίο τετράμηνο πάνω από 170 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες χιλιάδες άλλοι.

Χτίζουν και υποθαλάσσιο τείχος - απαρτχάιντ

Το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ αποκάλυψε προχτές ότι εδώ και δύο μήνες έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία υποθαλάσσιου τσιμεντένιου τείχους κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, τάχα για να αποτραπούν οι «διελεύσεις» ενόπλων της ισλαμικής «Χαμάς».

Το υποθαλάσσιο τείχος ,που φτιάχνεται στην ακτή Ζικίμ, κοντά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με το Ισραήλ, θα έχει 200 μέτρα μήκος, 50 μέτρα πλάτος, θα είναι 6 μέτρα πάνω από το νερό και αναμένεται να κοστίσει πάνω από 6,7 εκατ. δολάρια.

  • Ξυλοδαρμό, στέρηση βασικών δικαιωμάτων και κλοπή χρημάτων, κινητών και άλλων αντικειμένων από τον ισραηλινό στρατό κατήγγειλαν ακτιβιστές που επέβαιναν σε πλοιάριο με σημαία Ολλανδίας το οποίο συμμετείχε σε νέα αποστολή «Στολίσκος για τη Γάζα», η οποία αναχαιτίστηκε πριν από λίγες μέρες σε διεθνή ύδατα από 12 πολεμικά ισραηλινά σκάφη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραήλ, ΗΠΑ και Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» εντείνουν τον στραγγαλισμό του παλαιστινιακού λαού (2024-01-30 00:00:00.0)
Επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής του πρωθυπουργού στη Γάζα (2018-03-14 00:00:00.0)
Μπαράζ επιδρομών και άλλες ισραηλινές προκλήσεις (2014-07-04 00:00:00.0)
Για κλιμάκωση της βίας κατηγορεί το Ισραήλ ο Αμπάς (2014-06-13 00:00:00.0)
Τείχη παντού και πιέσεις για «συνομιλίες» (2010-01-12 00:00:00.0)
Προκλητικός και ανεξέλεγκτος ο Σαρόν (2004-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ