Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Αναγκαιότητα η κοινή δράση

Βήμα για την κοινή πάλη τους ενάντια στον πόλεμο και για τα καθημερινά προβλήματα, η σύσκεψη της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων

Είναι από διαφορετικές χώρες, μιλούν διαφορετικές γλώσσες και έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος. Εχουν όμως και ένα ισχυρό, κοινό χαρακτηριστικό: Είναι πάνω απ' όλα εργάτες. Σ' αυτή τη βάση, αλλοδαποί εργαζόμενοι, που δουλεύουν στα Πατήσια, κλήθηκαν από την ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων να συμμετάσχουν στη σύσκεψη η οποία διοργάνωσε την περασμένη Κυριακή. Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε η αναγκαιότητα της κοινής δράσης Ελλήνων και αλλοδαπών μεταναστών ενάντια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ιμπεριαλιστές στους λαούς, αλλά και η σύνδεση αυτής της πάλης με τον αγώνα για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αλλοδαποί εργάτες από το Μαρόκο, τη Γεωργία, το Σουδάν, την Τουρκία, το Μπαγκλαντές κ.α. Για την προετοιμασία της, η ΚΟΒ είχε πραγματοποιήσει περιοδείες κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμενης βδομάδας σε βιοτεχνίες-φασόν, όπου δουλεύουν κυρίως αλλοδαποί εργάτες, μοιράζοντας προσκλήσεις γραμμένες στη γλώσσα τους.

Ο γραμματέας της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων, Γ. Μερεντίτης, επισήμανε στην ομιλία του ότι οι μετανάστες είναι μια μεγάλη δύναμη, που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον αγώνα για να σταματήσει ο πόλεμος των πλουτοκρατών ενάντια στους λαούς. Ο δρόμος για να γίνει αυτό, είπε, είναι η οργάνωση των αλλοδαπών στους συλλόγους μεταναστών και στα συνδικάτα, από όπου θα δίνουν κοινούς αγώνες μαζί με τους Ελληνες εργάτες. Ο πόλεμος, τόνισε, δεν περιορίζεται μόνο στη χρήση στρατιωτικών μέσων αλλά επεκτείνεται και στην περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στην παρακολούθηση ατόμων κ.α. Καθώς η θέση των μεταναστών είναι ιδιαίτερα δύσκολη, θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο από την περιστολή των ελευθεριών, εάν δεν υπάρξει δυναμική αντίσταση. Καταλήγοντας, τους κάλεσε να συμμετάσχουν στην αυριανή μαζική σύσκεψη που διοργανώνουν συνδικαλιστικοί φορείς για τον προγραμματισμό της δράσης ενάντια στον πόλεμο και τους προέτρεψε να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε και οι σύλλογοι μεταναστών να πάρουν ενεργά θέση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στις τοποθετήσεις τους οι μετανάστες δήλωσαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ αρκετοί από αυτούς εξέφρασαν την αγωνία τους για τις συνέπειες του πολέμου στους λαούς και στους εργαζόμενους. Επίσης, ορισμένοι ζήτησαν να μάθουν για το ρόλο του ΟΗΕ και τη στάση των άλλων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Χρ. Καράτσαλος, από το Γραφείο της ΕΠ της ΚΟΑ, ο οποίος επισήμανε και αυτός τη σημασία της κοινής δράσης. Ιδιαίτερα στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς και στις προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυβέρνηση, οι οποίες αποτελούν εμπόδιο για τη νομιμοποίησή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ