Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Χωρίς «πλαφόν» ο κυβερνητικός εμπαιγμός

Σε μια περίοδο που οι υψηλές τιμές των καυσίμων, ως αποτέλεσμα και της φοροληστείας αλλά και της υψηλής κερδοφορίας των εταιρειών διύλισης, συμπιέζουν ακόμη περισσότερο το λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακά τρικ παίζοντας για μια ακόμη φορά το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο εδώ και μέρες διακινείται το σενάριο περί επιβολής ανώτατου πλαφόν στις τιμές των καυσίμων. Ηδη χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγήθηκε τη λήψη αυτού του μέτρου στα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος, μέτρο που εάν τελικά εφαρμοστεί θα έχει ισχύ έως 30 Σεπτέμβρη. Οι αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση προβλέπει τη λήψη της μέσης τιμής πρατηρίου της Αττικής ως «βάση» για τον καθορισμό τιμών στην υπόλοιπη χώρα, συνυπολογίζοντας για κάθε νομό «εύλογα περιθώρια» κέρδους.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το χτεσινό δελτίο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης πανελλαδικά είχε φτάσει τα 1,644 ευρώ το λίτρο από 1,642 ευρώ το λίτρο την περασμένη βδομάδα και 1,596 ευρώ τον περασμένο Μάη. Στην πράξη η παραπάνω τιμή σημαίνει ότι σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 1,75 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις νησιών του Αιγαίου οι τιμές πλέον βρίσκονται στα 2 ευρώ. Ενδεικτικά, να σημειώσουμε ότι η μέση τιμή του λίτρου έφτασε στα Δωδεκάνησα 1,798 ευρώ, στις Κυκλάδες 1,883 ευρώ και στη Σάμο 1,798 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όποιες κι αν είναι οι τελικές παρεμβάσεις στη γνωστή πεπατημένη, αυτές δεν πρόκειται να αφορούν ούτε την κατάργηση όλων των ειδικών φόρων στα καύσιμα, ούτε βέβαια να θίγουν την κερδοφορία των διυλιστηρίων, τους δυο βασικούς παράγοντες που βάζουν φωτιά στις τιμές των καυσίμων για τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ