Κυριακή 30 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνικός Στρατός
Σε πορεία προσαρμογής για το νέο ΝΑΤΟικό δόγμα

Η εξαγγελία για μείωση της θητείας είναι το περιτύλιγμα της πιο αντιδραστικής μεταρρύθμισης, που έχει γίνει στον ελληνικό στρατό και  έρχεται σε εφαρμογή των ΝΑΤΟικών  σχεδίων για αντικατάσταση των εθνικών στρατών από πολυεθνικές δυνάμεις μισθοφόρων

Δεν είναι υπερβολή η εκτίμηση ότι η σταδιακή κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων και η δημιουργία επαγγελματικού - μισθοφορικού στρατού, που θα επανδρώνεται από μόνιμους - επαγγελματίες στρατιώτες, αποτελεί την πιο αντιδραστική μεταρρύθμιση που έχει υπάρξει από τότε που δημιουργήθηκε ο ελληνικός στρατός. Παύει πλέον να έχει οποιαδήποτε κανάλια επικοινωνίας με το λαό, κλείνουν και οι τελευταίες χαραμάδες, που εκ των πραγμάτων υπήρχαν και μετατρέπεται σε ένα μηχανισμό απόλυτα κλειστό και αποκομμένο από την κοινωνία, σε έναν κατασταλτικό μηχανισμό.

Η ιστορία πολλά μπορεί να διδάξει. Μια ματιά μόνο στην ιστορική διαδρομή των σύγχρονων εθνικών στρατών που στηρίζονται στην καθολική - υποχρεωτική στράτευση επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Η πορεία τους είναι συνδεδεμένη με τη δημιουργία και τη διαδρομή των εθνικών κρατών. Είχαν προηγηθεί οι ιδιωτικοί στρατοί από μισθοφόρους που συγκροτούσαν οι φεουδάρχες, για να φθάσουμε στις μέρες μας, στην εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, όπου οι ανάγκες της «νέας τάξης» απαιτούν άλλου είδους στρατούς. Απαιτεί τη δημιουργία διεθνών κατασταλτικών μηχανισμών. Οι πολυάριθμοι εθνικοί στρατοί, για τις χώρες τουλάχιστον του σκληρού πυρήνα της «νέας τάξης», τείνουν να ξεπεραστούν και να αντικατασταθούν από ταχυκίνητες μονάδες με πολλαπλάσια, βέβαια, δύναμη πυρός.

Οι δυνάμεις αυτές θα πρέπει να μπορούν να επεμβαίνουν ανά τον κόσμο σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα. Καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του ρόλου τους αυτού είναι να στελεχώνονται από άτομα, τα οποία θα συνδέονται με το αντικείμενο της αποστολής τους με επαγγελματική και μόνο σχέση. Κάτι σαν μια πολυεθνική εταιρία, που οι υπάλληλοί της θα φέρουν σε πέρας οποιαδήποτε αποστολή τούς ανατεθεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Εναν τέτοιο ρόλο δεν μπορούν από τη φύση τους να τον παίξουν στρατεύσιμοι νέοι, αυτοί δηλαδή που καλούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα, γιατί έρχεται σε αντίθεση με την αποστολή τους και όλο το οικοδόμημα, που λέγεται υπεράσπιση πατρίδας, εθνικής ανεξαρτησίας κλπ.

Το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, που το συγκροτούν, με βάση το νέο «διεθνές περιβάλλον ασφάλειας» πήρε έγκαιρα τα μέτρα του. Πρόκειται για ένα περιβάλλον επεμβάσεων για την επιβολή της «νέας τάξης». Από το 1992 που άρχισε να διατυπώνεται το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, καθορίστηκαν και τα μέσα επιβολής του. Στη βάση αυτή, διαμορφώθηκε και η νέα δομή των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η οποία, από το 1999, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον, μπήκε και επίσημα σε λειτουργία.

Υπό συνθήκες, λοιπόν, κατάργησης, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης και διεύρυνσης των ορίων δράσης του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί παρά οι εθνικοί στρατοί, με τη μέχρι τώρα μορφή τους, να περάσουν σε δεύτερη μοίρα. Συγκροτούνται πολυεθνικά ΝΑΤΟικά στρατηγεία, όπως αυτός της Λάρισας, αλλά και πολυεθνικές δυνάμεις. Ανάλογη είναι και η επιχειρησιακή προετοιμασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Αυτή αποτυπώνεται στη φετινή άσκηση «Dynamic Mix», που θα διεξαχθεί από τις 20 Μάη μέχρι τις 10 Ιούνη στην ηπειρωτική Ελλάδα και έχει προγραμματιστεί να πάρουν μέρος τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και μοίρα Τούρκων πεζοναυτών. Ηδη, σε πολλές ΝΑΤΟικές χώρες έχει καταργηθεί η υποχρεωτική στράτευση και οι στρατοί τους αποκλειστικά στελεχώνονται από επαγγελματίες στρατιώτες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ήρθαν οι εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου περί μείωσης της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, μείωση που θα αντισταθμιστεί με την πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών. Με το προεκλογικού χαρακτήρα αυτό πυροτέχνημα, είναι περισσότερο από σαφές ότι θέλει να συγκαλύψει ότι με το μέτρο αυτό υλοποιείται η κατεύθυνση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού. Στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις υπηρετούν, ήδη, σήμερα περίπου 12.000 έμμισθοι οπλίτες διαφόρων κατηγοριών και, όπως εκτιμάται, μια μείωση της θητείας κατά δύο μήνες θα απαιτούσε την πρόσληψη περίπου 15.000 οπλιτών πενταετούς θητείας.

Η εξαγγελία αυτή περί δημιουργίας επαγγελματικού στρατού συνοδεύεται με την αναθεώρηση της αμυντικής στρατηγικής της χώρας, στην οποία, όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, εντάσσεται και η δημιουργία επαγγελματικού στρατού. Ο υπουργός Αμυνας ήταν αποκαλυπτικός σε σχέση με το στόχους αυτής της «νέας» στρατηγικής. Στόχος, είπε, είναι η δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων ευέλικτων και ταχυκίνητων, που θα είναι μικρότερες σε όγκο από τις σημερινές, με απώτερο σκοπό την «προσαρμογή στα νέα δεδομένα, που επιβάλλουν και αποστολές εκτός συνόρων, από δυνάμεις υψηλού επιπέδου». Δηλαδή, ΝΑΤΟικές αποστολές τύπου Βοσνίας και Κοσσυφοπεδίου. Για να προσθέσει ότι «αυτόσηματοδοτεί ανταπόκριση στις ανάγκες της αμυντικής διπλωματίας, αλλά και της συμμετοχής μας σε Διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».


Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ