Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
Οι επιχειρηματικές κόντρες φέρνουν περιβαλλοντικά εγκλήματα

Το κέρδος και τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων να το μεγιστοποιήσουν δείχνει ως υπεύθυνο για το περιβαλλοντικό έγκλημα που αποκαλύφθηκε στην περιοχή του Αργους Ορεστικού η «Λαϊκή Συσπείρωση». Την Παρασκευή 3 Αυγούστου, οι υπηρεσίες της ΠΕ Καστοριάς, με τη συνδρομή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, απομάκρυναν 20 πλαστικά μπλε δοχεία, χωρητικότητας περίπου 200 λίτρων το καθένα, με βιομηχανικά απόβλητα, που είχαν πεταχτεί σε δύσβατο σημείο επί της παλαιάς επαρχιακής οδού Αργους Ορεστικού - Μηλίτσας. Ελήφθησαν και εστάλησαν δείγματα για τη διενέργεια αναλύσεων, αν και από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι πρόκειται για υπολείμματα ορυκτέλαιου.

Πέρα από το περιεχόμενο, μένει να εντοπιστεί και ο δράστης, να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αργους Ορεστικού σημειώνει πως αιτία και πηγή της ρύπανσης είναι το κέρδος και ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων να το μεγιστοποιήσουν. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τις ευθύνες Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης που παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες έργα που θα έπρεπε να έχουν γίνει για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Εδώ και δεκαετίες, είναι επιτακτική ανάγκη η λειτουργία βιολογικού καθαρισμού, στο δήμο του Αργους, στον οποίο μάλιστα επιβλήθηκε πρόστιμο για τη μόλυνση του Αλιάκμονα.

Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη, βρισκόμαστε στον Αύγουστο και ακόμα δεν έχει γίνει κανένα βήμα για την έναρξη των διαδικασιών της προκήρυξης του διαγωνισμού κατασκευής του. Αλλά η θριαμβολογία, περιφέρειας και δήμου, για το έργο καλά κρατεί.

Μήπως το παλαιότερο και εξίσου δαπανηρό έργο του αποχετευτικού του δήμου δεν έγινε ακριβώς με τέτοιο τρόπο ώστε απλώς τα λύματα να φτάνουν στο ποτάμι;

Η λειτουργία του βιολογικού του δήμου Καστοριάς, αλήθεια, τι επιπτώσεις έχει στο παρακείμενο ρέμα Γκιόλε και την τόσο επιβαρυμένη λίμνη;

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η "Λαϊκή Συσπείρωση" πρότεινε τη σύσταση δημοτικής επιτροπής για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού και ενόψει της λειτουργίας του βιολογικού σταθμού να γίνει πρόβλεψη για επιστημονικό προσωπικό και όχι μόνο για έναν εργάτη, όπως έχει αποφασίσει ο δήμαρχος.

Διοίκηση και μείζων αντιπολίτευση συμφώνησαν και καταψήφισαν την πρόταση ως αχρείαστη αφού γίνονται, όπως είπαν, μετρήσεις από διαπιστευμένο εργαστήριο.

Για το γεγονός ότι και τα λύματα στην κοινότητα Γέρμα, εδώ και χρόνια, απλώς ρέουν ανεξέλεγκτα στη ρεματιά, πήραμε την απάντηση πως όταν έρθουν χρήματα από το "Φιλόδημος" θα ασχοληθούμε. Αυτή ήταν η τρίτη απάντηση που μας δόθηκε.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σχετικά με το πώς η λογική του δήμου - επιχείρησης αντιμετωπίζει τα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης δεν συμβαδίζει ούτε με την ευημερία του λαού ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να μη συμβιβαστούν με τίποτα λιγότερο από καθαρό, δημόσιο και φθηνό νερό για όλους. Να μη δείξουν καμία ανοχή στη μόλυνση του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ