Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
Αποχωρεί και το ΚΚ Βελγίου από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Το ΚΚ Βελγίου είναι το τρίτο Κομμουνιστικό Κόμμα που αποχωρεί από το ευρωπαϊκό κέντρο του οπορτουνισμού, το λεγόμενο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), μετά το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα το 2009 και το Γερμανικό ΚΚ το 2016 (ως παρατηρητής). Αυτό αποφάσισε στο πρόσφατο Συνέδριό του με μεγάλη πλειοψηφία (83%), ενώ το κόμμα αυτό που μέχρι τώρα λεγόταν ΚΚ Βαλονίας, ήταν ένα από τα ιδρυτικά κόμματα - μέλη του ΚΕΑ.

Εξηγώντας τους λόγους σημειώνει ανάμεσα σε άλλα την εχθρότητα του ΚΕΑ στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, καθώς και την «απαράδεκτη στάση των ηγετών του ΚΕΑ προς το ΝΑΤΟ, που μας έβαζαν σε αντίθεση με την απαίτησή μας για έξοδο από το ΝΑΤΟ πριν από τη διάλυσή του». Υπογραμμίζει επίσης ότι «το ίδιο ισχύει και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ηγέτη του Τσίπρα στην ελληνική κρίση, μια στάση που συνέβαλε στη δυσφήμιση της ριζοσπαστικής αριστεράς, με εξαίρεση τα Κομμουνιστικά Κόμματα που δεν ανήκουν στο ΚΕΑ».

Ακόμα σημειώνει: «Θεωρούμε πως το ΚΕΑ είναι στην πολιτική ό,τι είναι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) για τον συνδικαλισμό, δηλαδή οργανώσεις που δημιουργήθηκαν και επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία από την ίδρυσή της παραμένει μια καπιταλιστική οργάνωση, που είναι αδύνατο να μεταρρυθμιστεί "από τα μέσα", στο εσωτερικό της. Η "κοινωνική Ευρώπη", η οποία θα ήταν το αποτέλεσμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, είναι μια αυταπάτη για τους εργαζόμενους. Υπενθυμίζουμε ότι η ιδιότητα του μέλους του κόμματός μας στο ΚΕΑ επιβλήθηκε το 2005, από μια μειοψηφία μελών η οποία έγινε σε βάρος του δημοκρατικού διαλόγου και θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον από απόφαση Συνεδρίου. Η πλειοψηφία των μελών του κόμματος σημείωσε ότι η υπέρ του ΚΕΑ μειοψηφία είχε οδηγήσει το κίνημά μας στο ρεφορμισμό, σε βάρος της επαναστατικής ουσίας του. Η πρόσφατη επίσκεψη του εκπροσώπου του "Die Linke" (Αριστερά) Ντίτμαρ Μπαρτς (του οποίου στέλεχος είναι ο Γκέγκορ Γκίζι και πρόεδρος του ΚΕΑ) σε έναν από τους ισραηλινούς εποικισμούς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, όπου φύτεψε δέντρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη σιωνιστική οργάνωση JNF (Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο), γνωστή για τις ευθύνες της στην πολιτική της εθνοκάθαρσης κατά των Παλαιστινίων, ενισχύει την απόφασή μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ