Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Πλατεία Ερντογάν» η κεντρική πλατεία στο Αφρίν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνεται η προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στη βόρεια Συρία μεταξύ άλλων και μέσω συνέχισης της χερσαίας επίθεσης που πραγματοποιεί εντός και πέριξ του θύλακα Αφρίν από τις 20 Γενάρη.

Την Παρασκευή μισθοφόροι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που υποστηρίζονται και εξοπλίζονται από την Τουρκία, επέλεξαν να μετονομάσουν μια κεντρική πλατεία και μια λεωφόρο σε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου. Ακολούθησε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» που μετέδωσε ότι το τοπικό «Κοινοβούλιο» του Αφρίν αποφάσισε να μετονομαστούν τρεις λεωφόροι στο κέντρο της πόλης, διευκρινίζοντας ότι η λεωφόρος Κυβερνείου μετονομάστηκε σε λεωφόρο Ερντογάν. Μια δεύτερη λεωφόρος μετονομάστηκε σε λεωφόρο Κλάδου Ελαίας από την ονομασία της επιχείρησης που εξαπέλυσαν ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του στο Αφρίν τον περασμένο Γενάρη. Μία τρίτη, η οποία ονομαζόταν λεωφόρος Νεβρόζ (η κουρδική γιορτή για την έλευση της άνοιξης) μετονομάστηκε σε λεωφόρο Σαλαχουντίν Αγιούμπι, από το όνομα ενός μουσουλμάνου πολεμιστή του Μεσαίωνα, γνωστού στη Δύση ως Σαλαντίν.

Πάντως, αξιωματούχοι Κούρδοι της Συρίας κατηγόρησαν την Τουρκία και τους συμμάχους της ότι προσπαθούν να αλλάξουν την ταυτότητα και την εθνική σύνθεση του θύλακα, επισημαίνοντας πως έχουν «ήδη αλλάξει τα ονόματα πολλών δρόμων στο Αφρίν και τώρα αλλάζουν την ονομασία μιας μεγάλης πλατείας και της δίνουν το όνομα του τρομοκράτη Ερντογάν».

Η Ιλάμ Αχμεντ, αξιωματικός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, κατηγόρησε τους φιλοτούρκους μισθοφόρους ότι καταστρέφουν χωριά και τα μετατρέπουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα εξάλλου η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις ότι επιτρέπουν στους μισθοφόρους που υποστηρίζουν να διαπράττουν σωρεία «κατάφωρων» παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφρίν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ