Τρίτη 23 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Διαδήλωση - υπόσχεση για να μην πάει χαμένο το αίμα

Νέα απεργία σήμερα στη Ζώνη και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο ΕΚΠ, μετά τη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση στους δρόμους του Πειραιά

Σύσσωμοι οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, διαδήλωσαν χτες στους δρόμους του Πειραιά, αποδίδοντας φόρο τιμής στους 5 νέους νεκρούς συναδέλφους τους μεταλλεργάτες. Μαζί τους, ύψωσαν τις γροθιές τους οι ναυτεργάτες, οι οικοδόμοι, εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι. Το δικό τους «παρών» έδωσαν οι Περαματιώτες με μπλοκ που είχε στην κορυφή του τους μαθητές της πόλης.

Το αγωνιστικό ραντεβού είχε καθοριστεί για τις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η χτεσινή κινητοποίηση των εργατοτεχνιτών που έγινε στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν από κοινού όλα τα σωματεία της Ζώνης αποτελεί την αρχή του αγώνα. Ηδη για σήμερα κηρύχτηκε νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο ΕΚΠ.

Πρώτος στο βήμα της χθεσινής απεργιακής συγκέντρωσης ανέβηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ιορδάνης Πουντίδης, που επισήμανε ότι δεν μπορεί ιδιωτικά γραφεία, άνθρωποι των εφοπλιστών, να εκδίδουν πιστοποιητικά «γκαζ φρι», αλλά ότι πρέπει να δημιουργηθεί αρμόδια υπηρεσία κρατική, της οποίας οι υπάλληλοι να δίνουν λόγο. «Εχουν, είπε, εναποθέσει τα πάντα όπως και τον ΟΛΠ στον "αυτόματο πιλότο" της ιδιωτικοποίησης, έχουν βάλει μαύρη γραμμή πάνω από τη Ζώνη. Δεν τους καίγεται καρφί αν καούμε όλοι. Δε θα δεχτούμε μοιρολατρικά αυτή την κατάσταση. Μόνο στον οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα μας μπορούμε να στηριχτούμε». Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών Γιώργος Πατζακόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η κινητοποίηση αυτή πρέπει να αποτελέσει αφετηρία των εργατών της Ζώνης για νέους δυναμικότερους αγώνες.

Η πορεία

Στις 11.30 οι δρόμοι του Πειραιά πλημμύρισαν από οργισμένους εργάτες και υψωμένες γροθιές. Τα συνθήματα: «Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», «όχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών» ταρακούνησαν τον Πειραιά. Οι διαδηλωτές λίγο αργότερα κατέληξαν στο ΥΕΝ όπου τους «υποδέχτηκαν» ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ, οι οποίες αναγκάστηκαν σε υποχώρηση από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Ο υπουργός απουσίαζε, δίνοντας σαφές δείγμα γραφής για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο αδικοχαμένο αίμα των εργατών. Τελικά αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με τους επιτελείς και να καλέσει τα σωματεία της Ζώνης σε συνάντηση για σήμερα.

Στην αγωνιστική κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, ο Γ. Μαυρίκος και ο Α. Τσώλης εκ μέρους της γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος και πολλοί άλλοι. Επίσης, στάλθηκαν πλήθος ψηφίσματα συμπαράστασης από δήμους και μαζικούς φορείς της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ