Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέα νομισματική πολιτική

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τη λεγόμενη «οικονομική ανασυγκρότηση», ως απάντηση στον οικονομικό πόλεμο που δέχεται η χώρα του, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο το Σάββατο τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας. Οπως ανέφερε, τα μέτρα που παίρνονται συνδέουν τη νομισματική πολιτική με το κρυπτονόμισμα Πέτρο, που στηρίζεται στην παραγωγή πετρελαίου της χώρας, καθώς και τα αποθέματα σε χρυσό και διαμάντια. Ετσι, ένα 1 Πέτρο αντιστοιχεί σε 60 δολάρια, όσο είναι η τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου. Οπως αναφέρει η βενεζουελάνικη κυβέρνηση, είναι το αντίμετρο στις αμερικανικές κυρώσεις κατά της χώρας του και τη «δολαριοποίηση του νομίσματος, ώστε να επέλθει ισορροπία, να επανακτηθεί η αγοραστική ικανότητα του μισθού και να χτυπηθεί ο υπερπληθωρισμός».

Ετσι, από χτες μπήκε στην κυκλοφορία το νέο νόμισμα «κυρίαρχο Μπολίβαρ» (BsS), που προκύπτει από την περικοπή 5 μηδενικών από τα σημερινά χαρτονομίσματα (μια μεγάλη υποτίμηση, δείγμα του τεράστιου πληθωρισμού, που μπορεί να φτάνει και το ένα εκατομμύριο τοις εκατό). Χτες, μάλιστα, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας (εκτός της διατροφικής αλυσίδας και του τομέα της Υγείας) με Προεδρικό Διάταγμα δεν δούλεψαν, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στο νέο νομισματικό σύστημα (για κάποιο χρονικό διάστημα θα κυκλοφορούν και τα δύο). Με το νέο νομισματικό σύστημα, η αξία του 1 Πέτρο είναι 3.600 BsS (ή 360.000.000 παλιά) και ορίζεται ο κατώτατος μισθός στα 1.800 BsS (ή 180.000.000 παλιά), δηλαδή προκύπτει μια αύξηση της τάξης του 3.000% σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αναφέρει ότι η αναλογία δολαρίου και Μπολίβαρ που υπήρχε έως τώρα ήταν ψεύτικη και πλασματική, και ο νέος κατώτατος μισθός (βάση για τις υπόλοιπες μισθολογικές κλίμακες), που θα αρχίσει να καταβάλλεται από το Σεπτέμβρη, θα επιχειρήσει να βοηθήσει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα, εξετάζονται και άλλα φορολογικά μέτρα, περικοπές στις επιδοτήσεις ορισμένων προϊόντων και ειδικά της βενζίνης, που θα προσαρμοστεί κοντά στις διεθνείς τιμές, ενώ θα γίνει και καλύτερη καταγραφή των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, που συνήθως ανήκουν στα πιο εύπορα τμήματα της κοινωνίας. Επίσης, η κυβέρνηση αναλαμβάνει για τρεις μήνες να επιδοτεί τις μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επιχειρήσεις στις διαφορές που θα προκύψουν στους μισθούς εργαζομένων από το πέρασμα στο νέο νόμισμα.

Τα μέτρα αυτά δεν επηρεάζουν στο ελάχιστο την καπιταλιστική βάση της οικονομίας της Βενεζουέλας (που διατηρήθηκε, παρά την «Μπολιβαριανή διαδικασία» και τα όποια μέτρα αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, με τη σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση των τελευταίων 20 περίπου χρόνων). Με αυτήν την έννοια, είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν πρόκειται να επιτύχουν το στόχο που επικαλείται η κυβέρνηση. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Βενεζουέλας είναι η ίδια η καπιταλιστική εκμετάλλευση, που πάει χέρι - χέρι με τις υπαρκτές και κλιμακούμενες παρεμβάσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που ανταγωνίζονται και σε αυτήν την περιοχή τη Ρωσία και την Κίνα. Το ζήτημα της επαναστατικής διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση, που απαιτεί ριζικές ανατροπές στην οικονομία και το κράτος, προβάλλει και το ΚΚ Βενεζουέλας, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την απροθυμία να συγκρουστεί με την πραγματική καπιταλιστική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ