Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Και επίσημα η αποχώρηση της «Total» από τα κοιτάσματα «Σάουθ Παρς»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η επίσημη αποχώρηση του γαλλικού μονοπωλίου Ενέργειας «Total» από το Ιράν επιβεβαιώθηκε χτες από τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, με την επισήμανση ότι το «κενό» που αφήνει πίσω της η γαλλική εταιρεία θα «καλυφθεί» από άλλη εταιρεία (πιθανώς κινεζική...) στο πλαίσιο κοινοπραξίας για αξιοποίηση των τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου «South Pars».

Η δικαιολογία που χρησιμοποίησε η «Total» ήταν η αδυναμία της να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να την εξαιρέσει από τις επικείμενες βαριές κυρώσεις (π.χ. εξοστρακισμός από το αμερικανικό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα) που σχεδιάζονται να ανακοινωθούν και να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από τον ερχόμενο Νοέμβρη. Η εξέλιξη εκδηλώνεται 13 μήνες αφότου η «Total» υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 4,8 δισ. δολαρίων με την κινεζική CNPC και την ιρανική «Petropars» για τη δημιουργία κοινοπραξίας αξιοποίησης υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου με το Κατάρ.

Το ποσοστό της «Total» στο έργο ήταν 50,1%, της CNPC 30% και της «Petropars» 19,9%.

Παράλληλα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε την ΕΕ ότι δεν είναι πρόθυμη να «πληρώσει το τίμημα» για να σώσει τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα τις ΗΠΑ ότι με τη νέα «Ομάδα Δράσης για το Ιράν» επιδιώκουν ανατροπή της ιρανικής κυβέρνησης όπως έκανε η CIA πριν από 65 χρόνια.

Επιπλέον, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, συναντήθηκε χτες στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας τις πιέσεις έναντι της Τεχεράνης με πρόσχημα το ιρανικό πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα.

Σε αυτό το κλίμα ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Αμίρ Χαταμί, αποκάλυψε ότι αύριο Τετάρτη θα παρουσιαστεί ένα νέο μοντέλο ιρανικού μαχητικού τζετ με «ενισχυμένες» αντιπυραυλικές δυνατότητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ