Τρίτη 21 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Συντονισμός για τα «επόμενα βήματα» στη Μέση Ανατολή

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Τα επόμενα βήματα για την προώθηση των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή επιχείρησε να «συντονίσει» χτες με τις ισραηλινές κατοχικές αρχές και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Ο Μπόλτον, που ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ, συναντήθηκε το πρωί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τόνισε ότι «το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των προκλήσεων της διεθνούς κοινότητας». Δεν έκρυψε πως οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών χωρών (της ΕΕ) προκειμένου «να πειστούν για την ανάγκη να πάρουν ισχυρά βήματα κατά του ιρανικού πυρηνικού και πυραυλικού - βαλλιστικού προγράμματος». Στην ατζέντα των συζητήσεων πρόσθεσε «την ιρανική παρουσία στη Συρία», που θα συζητήσει την Πέμπτη και στη Γενεύη της Ελβετίας, κατά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ.

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη στάση τους υπέρ του Ισραήλ και εξήρε την απόφαση του Τραμπ για την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, ισχυριζόμενος πως αυτό το συμμερίζονται «όλοι οι Αραβες γείτονες»!

Στη συνέχεια, Μπόλτον και Νετανιάχου διαπίστωσαν ότι «έχει ναυαγήσει» η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το απόγευμα ο Μπόλτον συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Οι αντιδράσεις στη Ραμάλα

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε το Σάββατο στη Ραμάλα την τριήμερη συνεδρίασή του το Κεντρικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να διατηρήσει «ζωντανή τη φλόγα της λαϊκής αντίστασης» κατά των κατοχικών αρχών. Εξήρε τον αγώνα χιλιάδων κατοίκων της Γάζας για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους. Ζήτησε να αυξηθούν οι κινητοποιήσεις για να ματαιωθούν τα σχέδια των ισραηλινών κατοχικών αρχών για την κατεδάφιση δεκάδων σπιτιών Βεδουίνων από τις μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Χαν αλ Αχμαρ, όπου κινδυνεύουν με έξωση 180 οικογένειες. Ο Αμπάς κάλεσε την ηγεσία της ισλαμικής «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας να παραδώσει «πλήρως τον έλεγχο» της περιοχής στην Παλαιστινιακή Αρχή, αλλιώς να αναλάβει «πλήρως την ευθύνη». Το ΚΣ της PLO επιβεβαίωσε την αντίθεσή του στο αμερικανικό «ειρηνευτικό» σχέδιο, επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης» και τόνισε ότι θα πρέπει να προωθηθεί η πραγματοποίηση διεθνούς συνδιάσκεψης για το Παλαιστινιακό τους επόμενους μήνες, με τη συμμετοχή και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία).

Το λόγο στη συνεδρίαση του ΚΣ της PLO πήρε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Σαέμπ Ερεκάτ, τονίζοντας ότι μόνο η PLO έχει το δικαίωμα διαπραγμάτευσης για θέματα εκεχειρίας και άλλα ζητήματα με το Ισραήλ. Ο ίδιος επέκρινε τις έμμεσες διαπραγματεύσεις στελεχών της «Χαμάς» στο Κάιρο με το Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας ότι όποια συμφωνία γίνει σε αυτό το πλαίσιο θα αποτελέσει ουσιαστικά τη «βάση» για την προώθηση του αμερικανικού «ειρηνευτικού» σχεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ