Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙ - ΑΧΑΪΑ
Η προχτεσινή φωτιά ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις σε πρόληψη και πυροπροστασία

Ανακοίνωση του δήμου Πάτρας

Eurokinissi

Τις μεγάλες ελλείψεις στην πρόληψη και την πυροπροστασία ανέδειξε η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στο Ανω Καστρίτσι Αχαΐας, η οποία ελέγχθηκε έγκαιρα από την Πυροσβεστική. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν ελλείψεις και προβλήματα με τους δασικούς δρόμους και τις αντιπυρικές ζώνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Πάτρας, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία έργα στην περιοχή, όπως τη διαμόρφωση και το άνοιγμα του δρόμου μέχρι τη Νερομάνα, τον καθαρισμό και την αποψίλωση του Κάρκαλου χωρίς άλλες καθυστερήσεις, γιατί η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων του Ανω Καστρίτσιου. Με αφορμή τις ελλείψεις σε έργα και υποδομές πυροπροστασίας στο δήμο, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, στις 9 Αυγούστου, τον προειδοποιούσε επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η αρμοδιότητα που προκύπτει για το δήμο Πατρέων. Να σημειώσουμε ότι το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 17 μηνών με αναστολή στον άνδρα ο οποίος συνελήφθη ως υπεύθυνος για τη φωτιά στο Ανω Καστρίτσι.

Χτες, ένα νέο πύρινο μέτωπο ξέσπασε χτες το μεσημέρι στην Ηλεία. Είναι η τέταρτη φωτιά μέσα σε λίγες μέρες, τη φορά αυτή στο χωριό Λαμπέτι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 1 αεροσκάφος.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στο δάσος της Τσίγγλας στο Διδυμότειχο. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενισχυόμενες και από όμορες περιοχές, προκειμένου να περιορίσουν και να ελέγξουν τη φωτιά, καθώς κοντά στην πυρκαγιά υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες και υποσταθμοί της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός για σήμερα Πέμπτη 23 Αυγούστου στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια), Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (Εβρος, Σαμοθράκη), οι οποίες βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4. Σημειωτέον, η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές.

Επίσης, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, και χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαδοχικά πύρινα μέτωπα στον νομό Χανίων (2024-07-26 00:00:00.0)
Φωτιές σε πολλές περιοχές (2024-07-18 00:00:00.0)
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Ηλεία (2018-08-21 00:00:00.0)
Μια πολύ σημαντική άσκηση ετοιμότητας για τις πυρκαγιές (2018-08-09 00:00:00.0)
Πυρκαγιές (2013-07-18 00:00:00.0)
Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα (2003-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ