Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Κέρδη για τα μονοπώλια στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος

Κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα και την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι και οι δύο νέες διακρατικές συμφωνίες για το περιβάλλον που επικυρώθηκαν χτες από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ενώ αναμένεται αύριο Πέμπτη να ψηφιστούν και στην Ολομέλεια.

Πρόκειται για την «Κύρωση των τροποποιήσεων της Σύμβασης για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο, που υπεγράφη στο Espoo της Φινλανδίας το 1991 και κυρώθηκε με το ν. 2540/1997 (Α' 249)» και την «Κύρωση της τροποποίησης που έγινε στο Κιγκάλι (Ρουάντα) στις 10-15 Οκτωβρίου 2016, του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ του 1987, σχετικά με τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος», οι οποίες κατατέθηκαν ως δύο διαφορετικά νομοσχέδια από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρώτη προβάλλεται ως το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος μίας χώρας, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδας, από πιθανές δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν σχέδια και προγράμματα τα οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθούν σε γειτονικές χώρες σε τομείς όπως γεωργία, Ενέργεια, βιομηχανία, εξόρυξη, διαχείριση αποβλήτων, τηλεπικοινωνίες, διυλιστήρια, θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις παραγωγής ή εμπλουτισμού πυρηνικών κ.λπ. Οι τροποποιήσεις που κυρώνονται εξασφαλίζουν και αναβαθμίζουν το ρόλο των ΜΚΟ ως «προστάτες του περιβάλλοντος» και να διευρύνουν κάποιες γραφειοκρατικές δυνατότητες παρέμβασης του θιγόμενου μέρους.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας την πρώτη κύρωση, «ο διασυνοριακός της χαρακτήρας, σε περίοδο που ο ενδομονοπωλιακός ανταγωνισμός εκδηλώνεται με ιδιαίτερη οξύτητα, εγκυμονεί πρόσθετη απειλή για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, καθώς διευκολύνεται και σε νομικό επίπεδο η δυνατότητα των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε γειτονικά θιγόμενα κράτη να παρεμβαίνουν, στο πλαίσιο του άγριου ανταγωνισμού, σε έργα που εντάσσονται σε τομείς όπως η γεωργία, η Ενέργεια, η βιομηχανία, η εξόρυξη, οι μεταφορές, η διαχείριση αποβλήτων κ.λπ. Φυσικά, μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο».

Εξάλλου, ανέφερε ότι συνολικά το νομοθετικό έργο της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών μετατρέπει το περιβάλλον σε νέο πεδίο κερδοφορίας για τα μονοπώλια, με καταστροφικό αντίκτυπο στην Υγεία, στις συνθήκες διαβίωσης, στην ίδια τη ζωή των λαών. Είναι το ίδιο «πλαίσιο πάνω στο οποίο βρίσκουν γόνιμο έδαφος και εκδηλώνονται και με αυξανόμενη συχνότητα μεγάλες οικολογικές και τεχνολογικές καταστροφές, η συνεχιζόμενη αποψίλωση δασών, καταστροφή οικοσυστημάτων, εξάντληση και ποιοτική υποβάθμιση υδάτινων πόρων, υπερπαραγωγή τοξικών και άλλων επικίνδυνων αποβλήτων, ρύπανση θαλασσών κ.λπ. Τα πάντα δηλαδή υποτάσσονται στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, ακόμα και η προστασία απέναντι σε ακραίας έκτασης φυσικά φαινόμενα, τα οποία βεβαίως ρυθμίζονται στη βάση "κόστους - οφέλους" με κοινοτικές Οδηγίες», τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα για το πόσο ακριβά πληρώνει ο λαός το πλαίσιο αυτό, όπως είναι οι φονικές πυρκαγιές, η μετατροπή του Θριασίου σε «θερμοκήπιο καρκινογενέσεων», το έγκλημα που ετοιμάζεται σε βάρος του Γραμματικού, οι πλημμύρες, οι συνεχιζόμενες καταστροφές για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όνομα των ΑΠΕ, η σταδιακή μετατροπή των τσιμεντοβιομηχανιών σε επικίνδυνες μονάδες καύσης, η επαναλειτουργία των καζανιών των εταιρειών πετρελαιοειδών στο Πέραμα και η εγκατάσταση νέων στο Κερατσίνι κ.ο.κ., αλλά και τα πυρηνικά σε Αραξο και Σούδα.

Η δεύτερη κύρωση αφορά την απόσυρση των υδροφθορανθράκων που ενοχοποιούνται ως «αέρια θερμοκηπίου». Η Δ. Μανωλάκου ψήφισε «παρών», ωστόσο υπενθύμισε ότι οι ουσίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ως υποκατάστατα των χλωροφθορανθράκων που κατέστρεφαν το όζον, και παρά το γεγονός ότι ο επιστημονικός κόσμος είχε αναδείξει ότι υπερτερούσαν μεν στο θέμα του όζοντος, όχι όμως και στο πρόβλημα «υπερθέρμανση». Τώρα, και αφού τα μονοπώλια παρασκευής τους κέρδισαν δισεκατομμύρια, αποσύρονται για να αντικατασταθούν από άλλα υποκατάστατα, τα «environmentally - friendly» (φιλοπεριβαλλοντικά), και ήδη τα μονοπώλια έχουν ξεκινήσει την παραγωγή των ...νέων προϊόντων. Ενώ, σημείωσε, όλα αυτά συνδέονται άμεσα και με τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ