Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνη για τους λαούς η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Στη χτεσινή συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε και η ετήσια «έκθεση προόδου» για την ΠΓΔΜ, παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, σημειώνοντας τα παρακάτω:

«Η πρόσφατη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν υπηρετεί τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών και των άλλων λαών της περιοχής. Προωθείται με την απροκάλυπτη παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεργασία με τις δύο κυβερνήσεις με σκοπό την ένταξη αυτής της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως βήμα της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των Βαλκανίων, μιας περιοχής - κλειδί για τους ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται με άλλα ισχυρά κράτη όπως π.χ. τη Ρωσία.

Οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Η παρουσία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή είναι εχθρική για την ασφάλεια των λαών και συνδέεται με αμφισβητήσεις συνόρων, παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων, ανακίνηση υπαρκτών και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, ενίσχυση των στρατιωτικών βάσεων.

Χαρακτηριστικό επίσης στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων είναι η προώθηση αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων με ειδικό ρόλο της ΕΕ και με τις παρεμβάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, όπως καταγράφεται και στο απαράδεκτο σχέδιο ψηφίσματος για την ΠΓΔΜ. Ακόμα και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η συμφωνία παραπέμπει στο αβέβαιο μέλλον και διαιωνίζει σπέρματα αλυτρωτισμών (γλώσσα - εθνικότητα) που υποδαυλίζονται και αξιοποιούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως αποδεικνύει η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ή η συζητούμενη αλλαγή συνόρων μεταξύ Σερβίας και του προτεκτοράτου του Κοσσόβου.

Η συμφωνία δεν εξασφαλίζει την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Αποτελεί κίνδυνο για τους λαούς των δύο χωρών και όλης της περιοχής, που με την πάλη τους χρειάζεται να επαγρυπνούν και να βάλουν εμπόδια στα σχέδια ΝΑΤΟ, ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πηγές πολέμων και κινδύνων οι σχεδιασμοί ΕΕ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια (2018-11-30 00:00:00.0)
Χωρίς φιοριτούρες (2018-09-21 00:00:00.0)
Ο λαός να εναντιωθεί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της Ελλάδας (2018-03-02 00:00:00.0)
Επικίνδυνη περιπλοκή της κατάστασης (2007-07-13 00:00:00.0)
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (2001-08-22 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο νέο έγκλημα (2001-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ