Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές συναντήσεις

Τάνια Τσανακλίδου
Τάνια Τσανακλίδου
«Το χρώμα της μέρας» τιτλοφορείται ο νέος δίσκος της Τάνιας Τσανακλίδου, που περιλαμβάνει 14 συνθέσεις του Μιχάλη Δέλτα (στίχοι του ίδιου και της ερμηνεύτριας). Η μελωδική, λυρική φωνή της Τ. Τσανακλίδου συναντά το δυνατό ηλεκτρονικό ήχο, προσφέροντας ενδιαφέροντα ακούσματα. Ανάμεσά τους το γνωστό από το σινγκλ «Μια αγάπη μικρή», αλλά και τραγούδια όπως το «Ας ήτανε», το «Μη ζητάς ν' αλλάξω», το «Κόσμος», που ξεχωρίζουν για το ρεαλιστικό στίχο και τη συναισθηματική ένταση. Κυκλοφορεί από τη «Γιουνιβέρσαλ».

  • Το τέταρτο δίσκο τους, με τίτλο «Κόσμον», παρουσιάζουν οι «Αβατον» (κυκλοφορεί από την «Ε-Terra»), το συγκρότημα που πρωτογνωρίσαμε το 1996. Κεντρικό σημείο αναφοράς η Αρχαία Ελλάδα, όχι όμως με ανεδαφική αρχαιολατρία, καθώς το πνεύμα και η μουσική για το σχήμα δεν μπορούν να εγκλωβιστούν σε γεωγραφικά όρια. Η μουσική τους ενσωματώνει ευρύ φάσμα μουσικών στοιχείων από τη Μέση Ανατολή και την κλασική μουσική της Δύσης, ενώ οι ηλεκτρικοί ήχοι της κιθάρας και του σινθεσάιζερ συνδυάζονται αρμονικά με φλάουτο, βιολί, νταούλι, ταραμπούκα, ινδικά και αφρικανικά κρουστά. Σημειώνουμε το κομμάτι «Γερανός», με φωνητικά της Natacha Atlas και το έξοχο βιολί του Γιώργου Μαγκλάρα.
  • Οι «Mode Plagal» με την τεχνοτροπία της τζαζ δημιούργησαν ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα με αναφορές στην ελληνική παραδοσιακή μουσική και στίχο, σε βυζαντινούς ήχους, βαλκανικούς, αφρικανικούς, funky, groovy, rock, blues ρυθμούς και άλλα στοιχεία. Το συγκρότημα, που με μαεστρία ακροβατεί ανάμεσα σε όλα αυτά τα διαφορετικά μουσικά στοιχεία, παρουσιάζει τον καινούριο δίσκο του «Mode Plagal ΙΙΙ», στον οποίο δίνεται έμφαση στον πλούτο της δημοτικής μας ποίησης. Διασκευάζουν τραγούδια από Στερεά, Ηπειρο, Θράκη, Μακεδονία, Πάτμο και συνεργάζονται με τέσσερις τραγουδίστριες από διαφορετικές σχολές: Γιώτα Βέη (εκπληκτική η ερμηνεία της σ' ένα ηπειρώτικο και ένα μακεδονίτικο τραγούδι), Σαβίνα Γιαννάτου, Ελ. Τσαλιγοπούλου και Θεοδοσία Τσάτσου, που κάθε μία με την ξεχωριστή της ερμηνεία «συνομιλεί» με τον ήχο του συγκροτήματος.

Το συγκρότημα «Mode Plagal»
Το συγκρότημα «Mode Plagal»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ