Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συνεχίζουν με νέα 24ωρη απεργία τον δίκαιο αγώνα τους

Καθολική συμμετοχή στη χτεσινή πρώτη μέρα της απεργίας - Στο επίκεντρο η πάλη για υπογραφή ΣΣΕ με ικανοποιητικές αυξήσεις

Από τη χτεσινή, πρώτη μέρα της απεργίας
Από τη χτεσινή, πρώτη μέρα της απεργίας
Με νέα 24ωρη απεργία, από σήμερα στις 6 π.μ., σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης, οι ναυτεργάτες εντείνουν τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με ικανοποιητικές αυξήσεις, για την κατάργηση των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων, για οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πλοίων, αιτήματα πλήρως συνυφασμένα και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή των ναυτεργατών από τα ξημερώματα στη χτεσινή, πρώτη 24ωρη απεργία, όπως και η δράση των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα, ήταν τα καθοριστικά στοιχεία που συνέβαλαν ώστε χτες το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ να αποφασίσει ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας. Σήμερα αναμένεται νέα συνεδρίαση.

Παράλληλα, σημαντική είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από άλλους κλάδους εργαζομένων στους απεργούς ναυτεργάτες, σε όλα τα λιμάνια. Δίνεται έτσι η κατάλληλη απάντηση στη συντονισμένη επιχείρηση για την ενεργοποίηση του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού», που έστησαν εφοπλιστές - μεγαλοεργοδότες του Τουρισμού - κυβέρνηση - άλλα αστικά κόμματα και ΜΜΕ, αναμασώντας τα περί «χτυπήματος του τουρισμού», «προβλημάτων στη σύνδεση των νησιών» κ.ο.κ., όταν στην πραγματικότητα η απεργία των ναυτεργατών αφορά και την υπόθεση της εξυπηρέτησης των νησιών.

Στο λιμάνι του Πειραιά, από τις 5.30 το πρωί εργαζόμενοι από κλάδους της στεριάς, αλλά και φοιτητές, σπουδαστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συγκεντρώθηκαν στις προβλήτες εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Στο πλευρό των ναυτεργατών έδωσαν μαζικά το «παρών» και εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού, οι οποίοι παρέμειναν στο χώρο μέχρι την έναρξη της βάρδιας τους.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο καταγράφηκε και στο λιμάνι της Πάτρας, όπου απήργησαν και οι ναυτεργάτες του πληρώματος του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «CRUISE EUROPA», το οποίο φέρει σημαία Ιταλίας.

Οπως ανέδειξε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, μιλώντας στους ναυτεργάτες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, η οργάνωση της πάλης τους είναι μονόδρομος. Οι εφοπλιστές αρνούνται την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ, ενώ για την κερδοφορία και τις επιδοτήσεις τους με ζεστό χρήμα, η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, συνεχίζει την επίθεση στο εισόδημα και τις συντάξεις των ναυτεργατών, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν μειωθεί πάνω από το 45%, ενώ από το 2016 έως σήμερα με το νόμο 4387 δεν έχει βγει ούτε μία κύρια σύνταξη ή εφάπαξ. Με το νόμο 4150 της κυβέρνησης της ΝΔ που διατηρεί σε πλήρη ισχύ η σημερινή, έχουν μειωθεί πάνω από το 40% οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ζωής επιβατών και ναυτεργατών, παραβιάζονται ΣΣΕ, ωράρια εργασίας, μέτρα προστασίας.

Κάλεσμα από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν τη μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία και την αλληλεγγύη από εργαζόμενους άλλων κλάδων.

«Η αδιαλλαξία των εφοπλιστών αποκαλύπτει την κούφια ρητορική της κυβέρνησης για "τέλος μνημονίων", "επιστροφή στην κανονικότητα"», τονίζουν. «Τόσο την περίοδο της κρίσης όσο και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, καταγράφονται "συνθήκες γαλέρας" με χιλιάδες ναυτεργάτες, που δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση.

Καλούμε τους ναυτεργάτες με αγωνιστική αισιοδοξία να συμμετέχουν ενεργά στην περιφρούρηση της απεργίας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Δυναμώνουμε την ταξική πάλη και την αλληλεγγύη του κλάδου των ναυτεργατών με τους άλλους εργαζόμενους, που παλεύουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των εκπροσώπων τους.

Αγωνιζόμαστε - διεκδικούμε: ΣΣΕ με αυξήσεις. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κλαδικών ΣΣΕ για όλους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στον ν. 4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και στις περικοπές της προσωπικής διαφοράς. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με ΣΣΕ, 7ωρο - 5θήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, με οργανικές συνθέσεις να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ