Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Σκληρά γερμανοβρετανικά παζάρια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα σκαμπανεβάσματα της στερλίνας συνεχίζονται, καθώς εντείνονται η αβεβαιότητα και τα παζάρια μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ για τις μελλοντικές τους σχέσεις μετά τη διαδικασία αποχώρησης (Βrexit). Χτες, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Μπλούμπεργκ» μετέδωσε πως οι κυβερνήσεις Βρετανίας και Γερμανίας «εγκατέλειψαν ορισμένες βασικές απαιτήσεις» που είχαν διατυπώσει σε σχέση με το Brexit, διευκολύνοντας ενδεχομένως τη διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία για τις μελλοντικές τους σχέσεις. Αυτή η πληροφορία και μόνο ανέβασε χτες τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ κατά 1%, για πρώτη φορά μετά από μέρες... Το δίκτυο, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, υποστήριξε επίσης ότι η Γερμανία είναι «έτοιμη» να αποδεχθεί μία λιγότερο λεπτομερή συμφωνία για τις οικονομικές και εμπορικές μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Νωρίτερα, το βρετανικό συνδικάτο GMB, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με πάνω από 600.000 μέλη, ανακοίνωσε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν κατά την εκστρατεία που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος δεν έχουν πλέον σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα «του οικονομικού χάους ή της διακύβευσης θέσεων εργασίας και απώλειας κεκτημένων δικαιωμάτων». Απαίτησε έτσι τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος ώστε το εκλογικό σώμα να αποφασίσει, με τα σημερινά δεδομένα, αν αποδέχεται ή απορρίπτει την τελική συμφωνία για το Brexit.

Χτες, πάντως, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για λογαριασμό των οργανώσεων NatCen και «The UK in a changing Europe» έδειξαν ότι το 59% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ αν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα για το Brexit.

Κατηγορούν δύο Ρώσους για την υπόθεση Σκριπάλ

Βρετανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν χτες ότι διαθέτουν επαρκή στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες για «συνωμοσία για φόνο» έναντι των δύο Ρώσων υπηκόων Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ (περίπου 40 ετών) για την υπόθεση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, τον περασμένο Μάρτη στο Σάσλμπερι της Αγγλίας. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα Νόβιτσοκ, με το οποίο δηλητηριάστηκαν οι Σκριπάλ, βρέθηκαν σε δωμάτιο ξενοδοχείου του Λονδίνου όπου είχαν διαμείνει οι δύο άνδρες μεταξύ 2 και 4 Μάρτη. Πρόσθεσαν πως δεν θα ζητήσουν την έκδοση των κατηγορουμένων από τη Ρωσία, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό.

Αργότερα, ο Ρώσος διπλωματικός επιτετραμμένος στο Λονδίνο, Ιβάν Βολόντιν, κλήθηκε στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε το Λονδίνο να «μην προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες και σε χειραγώγηση της πληροφόρησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ