Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επαφές Μάας με «γεμάτη» ατζέντα

Ο Χ. Μάας (αριστ.) συνάντησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ (δεξιά) και τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής

Copyright 2018 The Associated

Ο Χ. Μάας (αριστ.) συνάντησε τον Τούρκο ΥΠΕΞ (δεξιά) και τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής
ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην τουρκική πρωτεύουσα έφτασε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος μέχρι και σήμερα θα έχει σειρά επαφών με τον Πρόεδρο, τον ΥΠΕΞ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας, στο πλαίσιο παζαριών για το μέλλον των σχέσεων Αγκυρας - Βερολίνου αλλά και Αγκυρας - Βρυξελλών. Αλλωστε, στα τέλη του μήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία.

Τις συναντήσεις απασχολούν οι τουρκογερμανικές σχέσεις, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και «τα τρέχοντα ζητήματα στην περιφέρεια», σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Εξάλλου, η επίσκεψη Μάας γίνεται ενώ φουντώνουν οι διεργασίες για τη Συρία, τόσο με φόντο τις στρατιωτικές εξελίξεις στο Ιντλίμπ (βλ. σχετικό θέμα) όσο και στο πλαίσιο της πορείας «ανοικοδόμησης» της χώρας και της «πολιτικής μετάβασης», η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Σήμερα Πέμπτη, ο Μάας αναμένεται να παραστεί μαζί με τον ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, σε εορταστικές εκδηλώσεις για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Γερμανικής Σχολής στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν αναχωρήσει για την Τουρκία, ο Μάας δήλωσε: «Η Γερμανία έχει στρατηγικό συμφέρον για εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι κάτι περισσότερο από ένας μεγάλος γείτονας, είναι επίσης σημαντικός εταίρος της Γερμανίας. Αλλά οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μας έχουν υποβληθεί σε πολυάριθμες σκληρές δοκιμασίες τα τελευταία χρόνια». Αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση που σήμερα έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, θίγοντας ιδιαίτερα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» (που αξιοποιούνται σε διάφορα ενδοαστικά αλλά και ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια), πρόσθεσε: «Δεδομένων των βαθιών δεσμών μεταξύ των κοινωνιών μας και των ποικίλων κοινών συμφερόντων μας, είναι σαφής η βούλησή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για τη βελτίωση των σχέσεων».

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της Γερμανίας για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ότι τις επαφές του Μάας θα απασχολήσει και το Κυπριακό. Μάλιστα, την επόμενη βδομάδα, στο Βερολίνο θα μεταβεί ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ