Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Σύνοδος στην Τεχεράνη για πιθανές αποφάσεις για το Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τις επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της διπλωματίας με επίκεντρο το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη βορειοδυτική συριακή επαρχία, Ιντλίμπ, και φόντο τις νέες απειλές ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ για νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία αποφασίζουν σήμερα στην Τεχεράνη οι ηγέτες Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν και Ιράν, Χασάν Ροχανί.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι το πιο πιθανό είναι να επιτευχθεί μία τριμερής συμφωνία σε ένα «συμβιβαστικό σχέδιο», που θα αποτρέπει επί του παρόντος μία ολομέτωπη στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας στο Ιντλίμπ, ώστε να μην δοθούν προσχήματα σε Δυτικούς ανταγωνιστές τους για επίθεση αντιποίνων δήθεν για να αποτραπούν τα πλήγματα μεταξύ αμάχων. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να προωθηθεί ένα σχέδιο «επιλεκτικών», «χειρουργικών» επιθέσεων σε συγκεκριμένες υποδομές και βάσεις τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους» που εξακολουθούν να δρουν στην επαρχία πλήττοντας αμάχους, θέσεις του συριακού στρατού και τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκεια. Κάποιοι άλλοι δεν αποκλείουν ακόμη και να «επιτραπεί» η ανακατάληψη σημαντικών πόλεων ή οδικών αρτηριών - κλειδιά της επαρχίας Ιντλίμπ, όπως είναι οι πόλεις Τζισρ αλ Σουγκούρ, Μααρέω αλ Νούμαν και Χαν Σεϊκχούν και η οδική αρτηρία Μ5 που συνδέει πολλές πόλεις της χώρας...

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, επανέλαβε και χτες την έκκλησή του κυρίως στους ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας, ζητώντας τους να βρουν «μία ήπια λύση σε αυτήν την κρίση». «Κοιτάμε τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν με την ελπίδα ότι θα δώσουν ελπίδα στους άμαχους του Ιντλίμπ. Εκεί υπάρχουν περισσότερα παιδιά από τρομοκράτες. Υπάρχουν ένα εκατομμύριο παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, στη Μόσχα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, μιλώντας με δημοσιογράφους επανέλαβε ότι το Ιντλίμπ «μετατρέπεται σε θερμοκοιτίδα τρομοκρατίας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα!». «Η Ρωσία ενεργεί προσεκτικά, επιλεκτικά και προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τους αμάχους», κατέληξε. Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν οι προειδοποιήσεις και της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα: «Σκοτώσαμε τρομοκράτες και θα συνεχίσουμε να τους σκοτώνουμε. Πρέπει να θυμάστε ότι δεν έχει σημασία εάν βρίσκονται στο Χαλέπι, το Ιντλίμπ ή άλλες περιοχές της Συρίας».

Γεγονός πάντως είναι πως και χτες συνεχίστηκαν οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιντλίμπ και σε ένα χωριό της παρακείμενης επαρχίας Χάμα, δίχως να αναλάβουν επίσημα την ευθύνη Δαμασκός και Μόσχα. Το τελευταίο 24ωρο, μάλιστα, αναφέρθηκε ότι αρκετές εκατοντάδες άμαχοι έχουν εγκαταλείψει την επαρχία Ιντλίμπ, αναζητώντας καταφύγιο σε περιοχές πιο βόρεια ανησυχώντας για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των συγκρούσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ