Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προωθείται η ίδρυση Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας

Υπερψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει την κύρωση σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας «για τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας και την προετοιμασία για την ίδρυση ενός Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας».

Η απόφαση για την προετοιμασία της ίδρυσης του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας υπογράφηκε στο Βερολίνο στις 26 Ιούνη 2017, επικυρώθηκε τώρα από την ελληνική Βουλή και προβλέπει ανταλλαγές μαθητών, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκμάθηση των δύο γλωσσών, ξεναγήσεις σε τόπους κοινής ιστορικής μνήμης της περιόδου 1941-1945, κ.ά.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα βρήκαν μια ακόμα ευκαιρία για να εξωραΐσουν το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου που συνοδεύει το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «η νέα γενιά της Ευρώπης, μέσω τέτοιων αλληλεπιδράσεων, προωθεί την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας πολιτών», ενώ από τους βουλευτές στη διάρκεια της συζήτησης τόσο στην Ολομέλεια όσο και πριν από δύο μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έκαναν λόγο για συνεργασία που θα «συμβάλει στην τόνωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους», «στην κατανόηση της σημερινής ανάγκης για περαιτέρω σύγκλιση» κ.ο.κ. Συνολικά, πέρα από τα κυβερνητικά κόμματα, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν ακόμα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος τόνισε ότι «τo ΚΚΕ από θέση αρχής είναι υπέρ της συνεργασίας των λαών και ιδιαίτερα της νεολαίας για τη γνώση της Ιστορίας, του πολιτισμού, της γλώσσας, των εθίμων, στο πλαίσιο της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους», στόχοι όμως που δεν επιτυγχάνονται επί της ουσίας με τη σύμβαση αυτή.

Οπως ανέδειξε, σήμερα «η κρατούσα ιδεολογία στην ΕΕ στην οποία, βέβαια, η Γερμανία είναι σημαιοφόρος και η Ελλάδα άξιος παραστάτης, είναι ο αντικομμουνισμός». Αναφέρθηκε «στην εξίσωση φασισμού - ναζισμού και κομμουνισμού» που επιχειρείται στην ΕΕ, στις διώξεις και την απαγόρευση των Κομμουνιστικών Κομμάτων κυρίως στις χώρες της Βαλτικής. Επιπλέον, επισήμανε ότι όσον αφορά το θέμα της εκπαίδευσης των νέων, πυρήνας της είναι οι ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και όχι η ολόπλευρη γνώση, ενώ η επαγγελματική κατάρτιση αφορά κατά κύριο λόγο τη μαθητεία που έχει καθιερωθεί σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία μεταφράζεται σε «προσφορά φθηνής εργασίας κάτω από απαράδεκτες συνθήκες για τους νέους, ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδώ και τώρα διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων (2024-09-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2017-08-02 00:00:00.0)
Αντίθετο το ΚΚΕ (2011-09-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2006-06-10 00:00:00.0)
Απόσυρση απαιτεί η πανεπιστημιακή κοινότητα (2001-05-04 00:00:00.0)
Χάρτες με εθνικιστικό - σοβινιστικό δηλητήριο (1997-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ