Σάββατο 8 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι αλλαγές που μεθοδεύει η κυβέρνηση για το Λύκειο

Μία Γ' Λυκείου - φροντιστήριο για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της όποιας γενικής μόρφωσης, διπλές εξετάσεις για εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, επεφύλασσε μεταξύ άλλων η πρόταση για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης που ανακοίνωσε στις 3 Σεπτέμβρη ο υπουργός Παιδείας. Οπως δήλωνε εδώ και καιρό η ηγεσία του υπουργείου, οι αλλαγές επικεντρώνονται στη Γ' Λυκείου η οποία αλλάζει και γίνεται «προπαρασκευαστική τάξη για τα ΑΕΙ» ενώ οι εγκύκλιες γνώσεις ολοκληρώνονται στη Β' τάξη.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της Γ' Λυκείου, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει εξαφάνιση από το πρόγραμμα, των μαθημάτων που δεν σχετίζονται με τη διαδικασία επιλογής για την ανώτατη εκπαίδευση, εντείνοντας τη μονομέρεια. Το πρόγραμμα περιορίζεται στα τρία υποχρεωτικά μαθήματα γενικής παιδείας (Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Θρησκευτικά και Φυσική Αγωγή) και τα τρία μαθήματα της καθεμιάς από τις 4 ομάδες προσανατολισμού που θα επιλέξει ο μαθητής - υποψήφιος και θα διδάσκονται 6 ώρες εβδομαδιαίως το καθένα. Προβλέπονται επίσης δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής που περιλαμβάνει ειδικά μαθήματα.

Οι ομάδες προσανατολισμού γίνονται τέσσερις και περιλαμβάνουν τα εξής μαθήματα: Ανθρωπιστικών Σπουδών, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία (αντί για Λατινικά που υπάρχουν σήμερα). Θετικών Σπουδών, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά. Σπουδών Υγείας, Φυσική, Χημεία, Βιολογία. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Μαθηματικά, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Οικονομία.

Ο βαθμός του απολυτηρίου

Οι γραπτές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιούνη θα γίνονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα μαθήματα προσανατολισμού. Στο όνομα της διασφάλισης του αδιάβλητου και της αναβάθμισης του απολυτηρίου του Λυκείου, οι μαθητές στο τέλος της Γ' Λυκείου θα εξεταστούν με διαδικασίες τύπου πανελλαδικών εξετάσεων: Σε επίπεδο ομάδων σχολείων, ανά δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά νομό στην επαρχία. Τα θέματα θα προετοιμάζονται από ομάδα εκπαιδευτικών όλων των σχολείων ανά ομάδα, θα στέλνονται ηλεκτρονικά στα σχολεία, ενώ τα γραπτά θα βαθμολογούνται, με καλυμμένα τα ονόματα, από καθηγητή άλλου σχολείου.

Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα, εκτός της Φυσικής Αγωγής, από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες.

Ο βαθμός για κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα θα προκύπτει κατά 40% από την τελική ενδοσχολική εξέταση και 60% από το βαθμό των τετραμήνων. Για τα υπόλοιπα μαθήματα θα προκύπτει εξολοκλήρου από το βαθμό τετραμήνων ενώ ο βαθμός του απολυτηρίου θα είναι ο μέσος όρος όλων των μαθημάτων που διδάσκονται στη Γ' Λυκείου.

Η διαδικασία επιλογής για την ανώτατη εκπαίδευση

Για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, οι μαθητές θα πρέπει να συμπληρώσουν το πρώτο τους μηχανογραφικό δελτίο με το που θα αποφοιτήσουν από τη Β' Λυκείου, δηλώνοντας 10 προτιμήσεις. Από την αναλογία προτιμήσεων και αριθμού εισακτέων σε κάθε τμήμα, θα προκύπτει ένας αριθμός τμημάτων, για τα οποία ο αριθμός προτιμήσεων θα είναι ίσος ή μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων, θα έχουν δηλαδή χαμηλή ζήτηση. Τα τμήματα αυτά ονομάζει το υπουργείο «Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης» (ΤΕΠ). Αντίστοιχα, τα Τμήματα που δηλώθηκαν από αριθμό υποψηφίων μεγαλύτερο από εκείνο των εισακτέων σε αυτά, ονομάζονται «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις».

Το Φλεβάρη της επόμενης χρονιάς και ενώ θα φοιτούν στη Γ' Λυκείου, οι μαθητές δηλώνουν αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν επιλέγουν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν δηλώσει στο πρώτο μηχανογραφικό (αν υπάρχει τέτοιο ανάμεσα στις προτιμήσεις τους). Οσοι επιλέξουν εισαγωγή σε ΤΕΠ δεν θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής.

Αν ο μαθητής επιλέξει να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις, χάνει το δικαίωμα να εισαχθεί σε «Τμήμα Ελεύθερης Πρόσβασης». Μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις, θα εξεταστεί πανελλαδικά ξανά, στα ίδια μαθήματα, δηλαδή για την εισαγωγή στις υπόλοιπες σχολές οι εξετάσεις όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά γίνονται διπλές. Οταν ανακοινωθούν οι βαθμολογίες, θα κληθεί να συμπληρώσει δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο όπου θα μπορεί να δηλώσει όσα τμήματα επιθυμεί με βάση τις επιδόσεις του, όπως ισχύει και σήμερα και με βάση την ομάδα προσανατολισμού του.

Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος, δηλαδή τη σχολική χρονιά 2019 - 2020, στο βαθμό των πανελλαδικών εξετάσεων θα μετρήσει κατά 90% ο μέσος όρος βαθμολογίας στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% ο βαθμός απολυτηρίου, με στόχο να αυξηθεί σταδιακά το ποσοστό του βαθμού απολυτηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ