Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες απειλές Μπόλτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι νεκρό για μας», τόνισε σε ομιλία του στο συντηρητικό ίδρυμα Αμερικανών Νομικών Federalist Society στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, εκτοξεύοντας παράλληλα απειλές για κυρώσεις κατά του δικαστηρίου και των δικαστών που θα επιχειρήσουν να ξεκινήσουν έρευνες ή διώξεις σε βάρος των ΗΠΑ για εγκλήματα στο Αφγανιστάν ή αλλού.

Οι απειλές του Μπόλτον διατυπώνονται μετά την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (που πολλές φορές αξιοποιήθηκε στο έπακρο από Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές για διάφορες βρώμικες υποθέσεις, διώξεις και φυλακίσεις μη αρεστών ξένων ηγετών κ.λπ.) να διενεργήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν. Χώρα στην οποία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επεμβαίνουν στρατιωτικά από το 2001, για να εξασφαλίσουν τα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντά τους.

Ο Μπόλτον, στην ίδια ομιλία, επιβεβαίωσε το κλείσιμο των γραφείων της PLO (Οργανισμός για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) στην Ουάσιγκτον, επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή αρνείται να καθίσει στο τραπέζι για να συζητήσει το «αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο», που στην ουσία επιδιώκει την πλήρη κατοχή και «ενσωμάτωση» των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ αντί της λύσης των δύο ανεξάρτητων κρατών...

Επίσης ο Μπόλτον, σχολιάζοντας την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για ισραηλινά εγκλήματα στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα, δικαιολόγησε τα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών αρχών, λέγοντας ότι γίνονται «για να υπερασπιστεί το Ισραήλ τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις». Το ΔΠΔ, σε ανακοίνωσή του, «υπενθύμισε» ότι δεν δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ αλλά με συνθήκη «που υπογράφηκε από 123 χώρες». Υποστήριξε ακόμη ότι άσκησε διώξεις σε υποθέσεις δήθεν «μόνο όταν οι θιγόμενες χώρες απέτυχαν να το κάνουν οι ίδιες». Διαβεβαίωσε επίσης ότι «θα συνεχίσει να κάνει απρόσκοπτα» τη δουλειά του «κατά τις αρχές του δικαίου».

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ ήταν από τους πρώτους που επέκρινε τις ΗΠΑ για την «επίθεση» στο ΔΠΔ, εκτιμώντας ότι πλέον «η σκαιότητα αυτού του εγκληματικού κράτους δεν γνωρίζει όρια».

Η Γαλλία, επίσης, διά της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, υπερασπίστηκε το ρόλο του ΔΠΔ, σχολιάζοντας ότι «σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους υποστηρίζουμε το ΔΠΔ και με συμβολή στον προϋπολογισμό του και σε συνεργασία μαζί του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ