Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν, όπου συνάντησε και τον Πρόεδρο της χώρας, Ιμράν Καν, που ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του καλοκαιριού, με ένα πρόγραμμα που ιεραρχεί ψηλά την ενίσχυση της συνεργασίας με δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Ο Γι τόνισε ότι η Κίνα επιδιώκει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών της με το Πακιστάν και ότι η συνεργασία είναι στοιχείο της δράσης της στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Από τη μεριά του, ο Καν σημείωσε ότι για τη χώρα του παραμένει προτεραιότητα η υλοποίηση του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας - Πακιστάν (China Pakistan - Economic Corridor - CPEC), δηλαδή επενδυτικών σχεδιασμών κατά μήκος μιας διαδρομής που ουσιαστικά συνδέει την ασιατική ενδοχώρα με τον Ινδικό Ωκεανό αλλά και τη Μέση Ανατολή (Ερυθρά Θάλασσα κ.τ.λ.), διευρύνοντας τα περιθώρια δράσης ισχυρών κινεζικών μονοπωλίων και όχι μόνο.

Μάλιστα, σε τετράωρη συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών - σύμφωνα με την «Αυγή» του Πακιστάν - έγινε ειδική αναφορά στη σημασία να προχωρήσουν τα σχέδια για το λιμάνι στην περιοχή Γκουαντάρ (νοτιοδυτικό Πακιστάν) και τη μετατροπή του σε κόμβο βαριάς βιομηχανίας, κρίσιμο σημείο αναφοράς για εξαγωγές προς πολλούς προορισμούς. Ειδικά για την κινεζική πλευρά, η πρόοδος στο CPEC συνδέεται και με την πρόοδο στους νέους «Δρόμους του Μεταξιού», που έχουν φυσικά αυξημένο βάρος για την ευρύτερη γεωπολιτική αναμέτρηση του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ