Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο «φρένο» στα «F-35»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν την προσπάθεια να «πιέσουν» την Τουρκία να επαναξιολογήσει το βαθμό συνεργασίας της με άλλα κέντρα - ειδικά τη Ρωσία - όπως δείχνει και η νέα απόφαση για «πάγωμα» της παραγγελίας των «F-35» που η Αγκυρα έχει παραγγείλει από τον αμερικανικό κολοσσό «Lockheed Martin». Αυτήν τη φορά υπήρξε σχετική απόφαση μιας κοινής διάσκεψης της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το τελικό κείμενο που προβλέπει περιορισμούς στην πώληση των «F-35» στην Τουρκία πρέπει να υπογράψει και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Το σκεπτικό όλων των σχετικών αποφάσεων - με προσωρινή διάρκεια - που έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες είναι, μεταξύ άλλων, ότι η στάση της Τουρκίας δείχνει ότι ενδεχομένως θα αποτελέσει «απειλή» για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ - αλλά και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ - έχουν εκφράσει επανειλημμένους προβληματισμούς για το σχέδιο της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα «S-400» (όπως και συνολικά για τη σύσφιξη των ρωσο-τουρκικών σχέσεων). Πολλοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτό θα προσφέρει στη Ρωσία και σε πολεμικές βιομηχανίες της πρόσβαση στην τεχνογνωσία και συνολικά στα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ (του οποίου η Τουρκία είναι μέλος).

Οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις περνούν μια ευρύτερη «δοκιμασία», αφού σοβαρές αντιθέσεις αναδεικνύονται με φόντο και τις εξελίξεις στη Συρία, όπου Αγκυρα και Ουάσιγκτον διαφωνούν για το ρόλο των Κούρδων και άλλες μεταπολεμικές «ισορροπίες».

Σημειωτέον, η εν λόγω παραγγελία της Τουρκίας την καθιστά - όπως μετέδωσε και το «Μπλούμπεργκ» - τον τρίτο μεγαλύτερο πελάτη της «Lockheed Martin», κάτι που έχουν επισημάνει αρκετοί και εντός των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ