Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΕΕ
Διαφωνίες για τον προϋπολογισμό

ΡΩΜΗ.--

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάγιο, επανέφερε το ενδεχόμενο η Ρώμη να διαφωνήσει με το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν ακόμα «πολλές ανησυχίες» γι' αυτό που κατατέθηκε, μετά από συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο Προϋπολογισμού, Γκίντερ Ετινγκερ. Ο ντι Μάγιο είναι επίσης υπουργός Βιομηχανίας και Εργασίας, όπως και ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S), που συγκυβερνά με την εθνικιστική «Λέγκα» του Μ. Σαλβίνι. Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Εντζο Μοαβέρο Μιλανέζι, χαρακτήρισε «ακατάλληλο» το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ και υποστήριξε ότι «δεν ανταποκρίνεται ικανοποιητικά στις ανησυχίες και προσδοκίες των πολιτών». Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι «πιο θαρραλέα στον εντοπισμό πρόσθετων πηγών για τους πόρους της ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι «η Ιταλία πρέπει να είναι αξιόπιστη, με έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό», καλώντας τη Ρώμη να πάρει μέτρα για τη μείωση του μεγάλου δημόσιου χρέους της και μιλώντας για «πρόβλημα» που υπάρχει στην Ευρωζώνη, εξαιτίας επιλογών της σημερινής ιταλικής κυβέρνησης.

Οι τόνοι μεταξύ ΕΕ και ιταλικής κυβέρνησης παραμένουν υψηλοί, στο πλαίσιο ενός παζαριού που διευρύνεται συνολικά στη λυκοσυμμαχία, για τις προτεραιότητες που θα προστατεύσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, συνολικά για τον προσανατολισμό της Ενωσης, με το ιταλικό κεφάλαιο να προσπαθεί με μεγαλύτερη ευελιξία να θωρακίσει τα συμφέροντά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ