Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Ξεκίνησαν τα παζάρια των κομμάτων του κεφαλαίου

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Με οριακή πλειοψηφία προηγείται στη Σουηδία το λεγόμενο «κεντροαριστερό» μπλοκ, με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες του σημερινού πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν, έναντι του «κεντροδεξιού» μπλοκ, με πυρήνα τους Μετριοπαθείς του Ουλφ Κρίστερσεν. Μέχρι τις εκλογές της 9ης Σεπτέμβρη, κυβερνούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες μαζί με το Πράσινο Κόμμα και με τη στήριξη του Αριστερού Κόμματος.

Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση, η «συμμαχία» Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινου Κόμματος και Αριστερού Κόμματος συγκεντρώνει το 40,7% των ψήφων και 144 από τις 349 έδρες του κοινοβουλίου, δηλαδή μόλις μία παραπάνω από το μπλοκ Μετριοπαθών, Φιλελευθέρων, Κεντρώου Κόμματος και Χριστιανοδημοκρατών, με 40,3% και 143 έδρες.

Στην τρίτη θέση το εθνικιστικό (με νεοναζιστικές ρίζες) κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες» λαμβάνει ποσοστό 17,6% και 62 έδρες. Τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Μετριοπαθείς έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τους «Σουηδούς Δημοκράτες», ενώ κανένας από τους δύο «συνασπισμούς» δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών (175).

Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας δεν είναι κάτι καινούργιο για τη Σουηδία, όμως «οι επιχειρήσεις ανησυχούν πως ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι υπερβολικά αδύναμος για να περάσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το στεγαστικό», αναφέρει ρεπορτάζ των «Financial Times».

Ρόλο - «κλειδί» ενδέχεται να παίξουν το Κεντρώο Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στη Σουηδία. Σύμφωνα με τους ίδιους ο σοσιαλδημοκράτης Στ. Λεβέν θα ήθελε να συμπεριλάβει στον κυβερνητικό συνασπισμό τα δύο αυτά «κεντροδεξιά» κόμματα, ωστόσο προσώρας έχουν δηλώσει πως θα παραμείνουν στο «μπλοκ» των Μετριοπαθών και των Χριστιανοδημοκρατών. Εξάλλου, ο Λεβέν δήλωσε πως το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής σηματοδοτεί την «κηδεία» του μέχρι τώρα συστήματος, στο πλαίσιο του οποίου κυβερνούσε είτε το «μπλοκ» της «κεντροαριστεράς» είτε εκείνο της «κεντροδεξιάς».

Από την πλευρά τους οι «Σουηδοί Δημοκράτες» ξεκαθάρισαν πως θα προτιμούσαν να συνεργαστούν με τους Μετριοπαθείς και τους Χριστιανοδημοκράτες, αν και η πρόσκλησή τους για επίσημες συνομιλίες απορρίφθηκε από τα δύο κόμματα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε διευκρινιστεί πόσες ψήφους πήρε το ΚΚ Σουηδίας, που έδωσε τη μάχη των εκλογών με πρόγραμμα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και την καπιταλιστική εξουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ