ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΛΓΕΡΙΑ
Στενή συνεργασία σε Μεταναστευτικό, Αμυνα και Ενέργεια

Την Αλγερία επισκέφτηκε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ

Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018

Copyright 2018 The Associated

Η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Αλγερινό πρωθυπουργό
ΑΛΓΕΡΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την «καλή συνεργασία» με την κυβέρνηση της Αλγερίας όσον αφορά τον επαναπατρισμό των «παράνομων» μεταναστών και των απορριφθέντων προσφύγων που απελαύνονται από τη Γερμανία, επαίνεσε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της στη χώρα τη Δευτέρα. Την ίδια στιγμή, η Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχουν νόμιμοι τρόποι για να μπορέσουν οι άνθρωποι να παραμείνουν στη Γερμανία για κατάρτιση ή ως ειδικευμένοι εργαζόμενοι, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Επίσης, η Γερμανία και η Αλγερία έχουν εντείνει τις πολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά και τη συνεργασία τους στην «άμυνα» και την «ασφάλεια», πρόσθεσε η καγκελάριος, μετά τη συνάντησή της με τον Αλγερινό πρωθυπουργό, Αχμέτ Ουγιαχία.

Η Γερμανία και η Αλγερία συνεργάζονται στον τομέα της Αμυνας. «Τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Αλγερίας επιβάλλουν να συνεχιστεί η διαρθρωτική συνεργασία» σε τομείς όπως «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η εσωτερική ασφάλεια». Η Μέρκελ επαίνεσε τη συμβολή της Αλγερίας για τη «σταθερότητα» της περιοχής, όπως π.χ. στο Μάλι, αλλά και στη συζήτηση για το μέλλον της Λιβύης.

Η καλή σχέση των δυο χωρών «αντικατοπτρίζεται και στην οικονομική συνεργασία: 200 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται εδώ» και υπάρχει «επίσης συνεργασία στην επαγγελματική κατάρτιση» των νέων της χώρας, ανέφερε η Αγκ. Μέρκελ.

«Θέλουμε επίσης να συμβάλουμε στη διαφοροποίηση της οικονομίας σας, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο» και «χτυπήθηκε από την πτώση των τιμών», πρόσθεσε η Μέρκελ, τονίζοντας ότι έχει «δρομολογηθεί μια ενεργειακή συνεργασία και μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα».

Ο Αλγερινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεργασία γερμανικών και αλγερινών επιχειρήσεων, που συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μέρκελ: «Πάνω από 20 συνεργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ άλλες ακόμη συζητιούνται».