Κεφάτο πρόγραμμα στον Παιδότοπο
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018

Με φετινό σύνθημα τους στίχους από το ποίημα του Γ. Ρίτσου «Πρωινό άστρο», «Η ευτυχία του κόσμου, είναι να φτιάχνεις, κοριτσάκι, την ευτυχία του κόσμου», ξεκίνησε ο Παιδότοπος, μαθαίνοντας στα παιδιά ότι είναι αυτά που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και να φτιάξουν την ευτυχία.

Οπως κάθε χρόνο, ο Παιδότοπος ήταν από τους πρώτους χώρους που «ζωντάνεψαν» στο Φεστιβάλ, με φωνούλες και χαρούμενα προσωπάκια που άνοιξαν τις εκδηλώσεις με δημιουργίες. Σ' ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευών και χειροτεχνίας, τα παιδιά έφτιαξαν σελιδοδείκτες σε σχήμα γάτας, μολυβιού και άλλα φανταστικά σχέδια. Χαρτόνια, ξυλάκια, μαρκαδόροι ήταν οι «βοηθοί» των παιδιών, που έφτιαξαν ακόμα «σοφές κουκουβάγιες» από ύφασμα στο εργαστήρι, που στόχο είχε να αναδείξει την αξία του βιβλίου και να καλλιεργήσει την αγάπη των παιδιών γι' αυτό.

Ακολούθησε το διαδραστικό παιχνίδι, όπου με πρωταγωνιστή τον... «Τριμάτη», τα παιδιά γίνανε όλα μια μεγάλη παρέα που τραγούδησαν μαζί, πήγαν στο... σχολείο και μέσα από το παιχνίδι τους δέχτηκαν μηνύματα ενάντια στον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις, και τέλος επισκέφτηκαν ένα εργοστάσιο, έψαξαν τρόπους ώστε οι εργάτες να δουλεύουν λιγότερο και να μπορούν να έχουν ελεύθερο χρόνο, και έφτιαξαν γι' αυτό μια μεγάλη μηχανή. Ο εργοστασιάρχης όμως όταν είδε τη μηχανή δεν σκέφτηκε τους εργάτες, αλλά το πώς θα κερδίζει αυτός περισσότερα. Και τότε τα παιδιά, ακολουθώντας τα συνθήματα του Τριμάτη, έμαθαν την αξία του αγώνα.

Στο πρόγραμμα ακολούθησε μια εκπληκτική παράσταση μαριονέτας από τον Χρήστο Τζίκα και η μέρα έκλεισε με παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Σπυρόπουλου.