Ενας χώρος για μεγαλύτερα παιδιά γεμάτος δημιουργικότητα
Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2018

Πόλος έλξης έγινε από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ ο χώρος για τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και παιδιά Γυμνασίου, που φέτος ονομάστηκε «Κόκκινο Αερόστατο» και κοσμείται κιόλας με ένα μεγάλο τρισδιάστατο αερόστατο για να δίνει το στίγμα του.

Παιδιά και γονείς συναντιούνταν όλο όρεξη, ρωτώντας πότε θα αρχίσουν οι δραστηριότητες του χώρου, που δομούνταν όπως και τα προηγούμενα χρόνια σε τέσσερις γωνιές. Το χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετά από τα παιδιά δεν συναντιούνται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ, αλλά ξανανταμώνουν μετά την παιδική κατασκήνωση του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ και το δηλώνουν με αγκαλιές και φιλιά ή και φορώντας τις μπλούζες που τους χάρισε η ΚΝΕ στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό ήταν το ότι δεν ήταν μόνο παιδιά από την Αττική, αλλά και από την επαρχία που έδωσαν ραντεβού στο Φεστιβάλ, μετά το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο!

Οι πρώτες γωνιές που άρχισαν τη δραστηριότητά τους ήταν αυτές της επιστήμης και της τέχνης, ενώ η γωνιά του αθλητισμού ήταν πέρασμα για μεγάλα αλλά και μικρότερα παιδιά που έκαναν τραμπολίνο, έπαιξαν με άλλα όργανα, ή σε ζευγάρια διασκέδασαν με μια επιδαπέδια τρίλιζα.

Στη γωνιά της επιστήμης οι μικροί επισκέπτες ασχολήθηκαν με τη «γέννηση» των ρομπότ και κατασκεύασαν τα δικά τους ρομπότ με τουβλάκια, με οδηγό το αντίστοιχο θέμα που υπάρχει στο νέο τεύχος του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο» (που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες νεολαίας), το οποίο και διακινείται στον ομώνυμο χώρο.

Από την ξενάγηση των παιδιών του «Κόκκινου Αερόστατου» στην κεντρική έκθεση
Αντίστοιχα, στη γωνιά της τέχνης, πάλι με οδηγό την εικαστική τεχνοτροπία που περιγράφεται στο καινούργιο τεύχος του περιοδικού, με υλικά τα λαδοπαστέλ και άλλου είδους μπογιές, τα παιδιά εκφράστηκαν ζωγραφίζοντας. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι για έμπνευσή τους είχαν δίπλα τους φωτοτυπίες από πίνακες και χαρακτικά μεγάλων εικαστικών που αναφέρονταν σε ηρωικές σελίδες Ιστορίας που έγραψε ο λαός μας, κάποια από αυτά φτιάχτηκαν στις εξορίες και κοσμούν την εικαστική έκθεση στον χώρο Πολιτισμού του Φεστιβάλ.

Επόμενη γωνιά: Ο «πύργος των ιδεών»! Εκεί, τα παιδιά χωρίζονταν σε δυο ομάδες, έκλειναν τα μάτια και μόνο ο μπροστινός της ομάδας τα είχε ανοιχτά για να οδηγεί τους υπόλοιπους σε έναν σχοινένιο μικρό «λαβύρινθο». «Είστε έτοιμοι να γίνετε μικροί φιλόσοφοι για να εξερευνήσετε τον απομακρυσμένο πύργο των ιδεών;»... τότε το μυστήριο ξεκινά... Οι κοπέλες της ΚΝΕ, τους έδιναν τα παραγγέλματα για το πού να κάνουν στάση και με βοήθεια τα ταμπλό αυτής της γωνιάς έκαναν μια περιπλάνηση στον κόσμο των ιδεών. «Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα;», «τι είναι αυτό που καθορίζει τι είναι παλιό και τι καινούριο;», «τι σημαίνει επανάσταση;», «τι είναι ελευθερία;»... Σε κάθε στάση, σε κάθε ερώτημα, η κάθε ομάδα έκανε συμβούλιο και έγραφε τις σκέψεις της. Με φαντασία και έμπνευση οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ κέρδισαν επάξια τον τίτλο των «μικρών φιλοσόφων»...!