ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
«Οραμα» του η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

«Μια ισχυρότερη οικονομία μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, είπε ο πρωθυπουργός

Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018

Το «όραμα» της κυβέρνησής του για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, ρόλο σημαιοφόρου των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο «Concordia», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, όπου παίρνει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ο ιστορικός της ρόλος είναι να αναλάβει δράση, προκειμένου να ηγηθεί της προσπάθειας για το πέρασμα των Βαλκανίων σε μια εποχή συνεργασίας, σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτό είναι το όραμά μας. Ετσι οραματίζομαι τη χώρα μου τα επόμενα χρόνια. Μία χώρα που θα εκμεταλλεύεται τον στρατηγικό γεωπολιτικό της ρόλο και θα ηγείται της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε πραγματικά τη στρατηγική συνεργασία μας με τις ΗΠΑ. Η 83η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης ήταν σταθμός στις σχέσεις μας, με τις ΗΠΑ να είναι η τιμώμενη χώρα και να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπέρα, παρουσιάζοντας τη στήριξη στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία από τους «επενδυτές» ως «προϋπόθεση» ώστε η Ελλάδα να παίξει ακόμα πιο γεμάτα τους ρόλους που της επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, «και ιδίως σε τομείς που είναι εξαιρετικά σημαντικοί σε γεωπολιτικό επίπεδο», όπως είπε, παρουσιάζοντας ως βασικό τέτοιο το ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ στον τομέα της Ενέργειας και πρωτοπόρα δύναμη στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας. Παρέχοντας μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, μέσα από την προώθηση της ποικιλομορφίας των ενεργειακών διαδρομών και των οδών μεταφοράς, των πόρων και των ενεργειακών αποθεμάτων. Γι' αυτό η οικονομία της Ελλάδας θα πρέπει να στηριχτεί περαιτέρω με επικερδείς νέες επενδύσεις. Διότι μια ισχυρότερη οικονομία μπορεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας. Αυτό θα ήταν προς μέγιστο όφελος όλων όσων έχουν κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου»!

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ήταν και οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού σε συναντήσεις με «επενδυτές» που οργάνωσαν οι Bank of America / Merrill Lynch και η Morgan Stanley. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα των επενδύσεων», επικαλούμενος τις «συνθήκες πολιτικής σταθερότητας που επικρατούν πλέον στη χώρα», τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, (και) θα συνεχιστούν απρόσκοπτα», αλλά και το «ισχυρό χαρτί» της χώρας, που είναι ο «κομβικός γεωστρατηγικός ρόλος της». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, κατά τον Αλ. Τσίπρα, «ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας στα Βαλκάνια».

Συνάντηση είχε και με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, στον οποίο πρότεινε τη δημιουργία ενός «φόρουμ διαλόγου ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο», στο πλαίσιο και της προσπάθειας ανανέωσης της ικανότητας της σοσιαλδημοκρατίας να χειραγωγεί τους λαούς. Ο Ε. Μοράλες ζήτησε απ' τον Αλ. Τσίπρα «να στηρίξει την προσπάθεια σύσφιξης των δεσμών και τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, με τη Σύνοδο CELAC-EU», πρωτοβουλία που αναμένεται να λάβει η Βολιβία ως η προεδρεύουσα για το 2019 χώρα των CELAC (Ενωση χωρών Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής), πιθανότατα την άνοιξη του ερχόμενου έτους στη Λα Πας.

Σήμερα, Πέμπτη, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, όπου αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και το Κυπριακό, ενώ αύριο Παρασκευή θα μιλήσει στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Συνάντηση Μίτσελ - Κοτζιά

Στο μεταξύ, η προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής «συνεργασιών» στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία της εκ νέου επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, το Δεκέμβρη, ήταν τα βασικά θέματα της συνάντησης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, που έγινε αργά προχτές βράδυ, ώρα Ελλάδας. Νωρίτερα ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε δεχθεί τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Οπως αναφέρει ελληνική διπλωματική πηγή, η προώθηση «συνεργασιών» στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στην «οικονομική και ενεργειακή συνεργασία», εντάσσεται σε μια «ευρύτερη κινητικότητα» που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρόσφατες επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκου Χριστοδουλίδη σε Ιερουσαλήμ και Κάιρο.

Σε σχέση με την επίσκεψη Κοτζιά στην Ουάσιγκτον το Δεκέμβρη, η ίδια πηγή σημειώνει ότι θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον μέσα στο 2018 «κι αυτό είναι ενδεικτικό των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών», της στενής διασύνδεσης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την κυβέρνηση του «διαβολικά καλού» Τραμπ.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης Πομπέο - Κοτζιά το Μάη τόνιζε πως συμφώνησαν να ξεκινήσουν εντός του 2018 τον ελληνοαμερικανικό Στρατηγικό Διάλογο (Strategic Dialogue) σε βασικούς τομείς συνεργασίας των δύο χωρών.

Εξάλλου, αργά προχτές βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο Ν. Κοτζιάς παρακάθισε στο λεγόμενο Διατλαντικό Δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στους Ευρωπαίους ομολόγους του, όπου στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν ακριβώς οι διατλαντικές σχέσεις, το Ιράν, η Συρία και τα ζητήματα του εμπορίου.

Χτες έγινε επίσης 4μερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας, των 4 βαλκανικών κρατών που είναι μέλη της ΕΕ. Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε κατόπιν, εκφράζοντας καθαρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να παίξει ρόλο σημαιοφόρου στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, πως «συμφωνήσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας πρώτα από όλα για τη σταθεροποίηση της περιοχής μας. Σχεδιάζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και οι 4 μαζί να επισκεφθούμε την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, προκειμένου να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους βοηθήσουμε στη διαδικασία της ευρωπαϊκής τους προσέγγισης», καθώς και ότι «συμφωνήσαμε, επίσης, να κάνουμε κοινό ταξίδι στις αρχές του επόμενου χρόνου στη Μέση Ανατολή, να πάμε σε σειρά κρατών, για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου».

Το χτεσινό πρόγραμμα Κοτζιά περιελάμβανε ακόμα συναντήσεις με τους ομολόγους του, των Μαρόκου, Μαυροβουνίου, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ιορδανίας, Λιβάνου και Παλαιστίνης.