ΣΑΚΗΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ
Αμεσα να αποζημιωθούν στο 100% οι πυρόπληκτοι της Ανατ. Αττικής
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2018

Eurokinissi

Την άμεση και επιτακτική ανάγκη να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πυρόπληκτοι κάτοικοι και αυτοαπασχολούμενοι της Ανατ. Αττικής ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 2 σχετικά άρθρα. Το ένα προβλέπει πως απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 τα δικαιώματα επί του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των θανόντων εξαιτίας της πυρκαγιάς και το δεύτερο ότι όλοι οι πυρόπληκτοι συνταξιούχοι, των οποίων η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται από το Δημόσιο, θα λάβουν τις δύο μηνιαίες συντάξεις που είχαν ανακοινωθεί για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.

Ο Σ. Βαρδαλής σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν είναι αντίθετο, όμως υπογράμμισε ότι δεν αντιμετωπίζουν στην ολότητά της την κατάσταση που βιώνουν οι πυρόπληκτοι, οι οποίοι έχασαν τα πάντα. Οπως επισήμανε, «ακόμα και σήμερα, σημαντικά προβλήματα των κατοίκων παραμένουν άλυτα, π.χ. η λύση των κατασκηνώσεων έχει αβέβαιο μέλλον, η επιδότηση ενοικίου ή φιλοξενίας δίνεται μόνο εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας που βρίσκεται το καμένο οίκημα και αν κάποιος έχει άλλο σπίτι στα 50 χιλιόμετρα δεν δικαιούται επιδότηση. Αποκλείονται όσοι άνθρωποι έμεναν μόνιμα στην εξοχική κατοικία των γονιών τους που όμως δεν το είχαν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία».

Πρόσθεσε πως «υπάρχει καθυστέρηση της ενίσχυσης για οικοσκευές. Το καλοκαίρι τελειώνει, ο χειμώνας έρχεται και υπάρχουν οικογένειες που είτε μένουν σε κατασκηνώσεις είτε φιλοξενούνται σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα είτε τους ζητάνε υπέρογκα ποσά για να νοικιάσουν ένα σπίτι στην περιοχή» και πάει λέγοντας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες επιβράδυνσης των διαδικασιών για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι με τη δικαιολογία της αναμονής του πορίσματος των ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης, τονίζοντας ότι πρόκειται για υπόθεση που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα αφού «οι δυο διαδικασίες μπορούν να προχωρούν κανονικά, χωρίς η πρόοδος της μιας να εξαρτάται ή να εμποδίζεται από την πρόοδο της άλλης».

Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο των πολιτικών ευθυνών είναι δεδομένο, παρά την προσπάθεια αυτές να συγκαλυφθούν, τόσο όσον αφορά τη σημερινή όσο και τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις που στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου θυσιάζουν λαϊκές ανάγκες, όπως η αντιπυρική προστασία.