Μελ Μπρουκς και Ταραντίνο
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001

Σκηνή από την ταινία «Αυτοί οι τρελοί - τρελοί παραγωγοί» του Μελ Μπρουκς
Δύο ενδιαφέρουσες και ακραίες ταινίες προβάλλονται σήμερα. Μια κωμωδία και μια γκανγκστερική περιπέτεια, δύο παράξενων και γοητευτικών δημιουργών.

«Αυτοί οι τρελοί - τρελοί παραγωγοί», σε σκηνοθεσία Μελ Μπρουκς.

Ο Μαμ Μπιάλιστοκ, ξεπεσμένος θεατρικός παραγωγός, αναζητά απεγνωσμένα το έργο που θα του φέρει ξανά την επιτυχία. Ο λογιστής του Λίο Μπλουμ έχει μια φαεινή ιδέα. Θα ανεβάσουν μια εγγυημένη αποτυχία και θα τσεπώσουν τα χρήματα των χορηγών. Αφού διαβάζουν εκατοντάδες κείμενα καταλήγουν στο χειρότερο. Συγγραφέας είναι ο Φραντς Λίμπκιντ, ένας αμετανόητος ναζί που κυκλοφορεί στη Νέα Υόρκη φορώντας γερμανικά και κράνος. Στην πρεμιέρα η αίθουσα είναι κατάμεστη και το κοινό καταχειροκροτεί. Πρόκειται για μια απρόβλεπτη και απρόσμενη επιτυχία. Ο Μελ Μπρουκς τινάζει στον αέρα το θέατρο και τους ανθρώπους του, στην πρώτη του ταινία, που έγινε «καλτ» με τα χρόνια. Πρωταγωνιστούν: Ζίρο Μοστέλ, Τζιν Γουάιλντερ, Ντικ Σον, Κένεθ Μαρς, κ.ά. (ΝΕΤ, 00.30).

«Reservoir Dogs», σε σκηνοθεσία Κουέντιν Ταραντίνο.

Μια αποτυχημένη ληστεία διαμαντιών από έξι κακοποιούς θα οδηγήσει με διάφορους τρόπους, στην εξόντωσή τους. Ο νέος σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο, στην πρώτη του ταινία, εγκαταλείπει τις συμβάσεις των σεναρίων της γκανγκστερικής ταινίας, ανατρέποντας καταστάσεις και μύθους, για να μας δώσει τη δική του κωμική άποψη της κόλασης, που λέγεται σύγχρονη Αμερική. Πρωταγωνιστούν: Χάρβεϊ Καϊτέλ, Τιμ Ροθ, Μάικλ Μάντσεν, Κρις Πεν, Στιβ Μπούσεμι, Λόρενς Τίρνεϊ (ΕΤ-1, 23.35).