ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η «τρομοκρατία» είναι το πρόσχημα

Ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο πλαίσιο διήμερων αντιπολεμικών εκδηλώσεων

Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001

Τα απαγορευμένα τραγούδια στις ΗΠΑ από τη λίστα του νεομακαρθισμού, ηχούσαν από το πρωί χτες στη Νομική Αθήνας, όπου η ΚΝΕ πραγματοποίησε διήμερο αντιπολεμικών εκδηλώσεων. Στο πρόγραμμα της χτεσινής δεύτερης μέρας, δέσποζε η συζήτηση για τον πόλεμο και την τρομοκρατία, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας περνούσαν από τα τραπεζάκια της ΚΝΕ φοιτητές, ανοίγονταν ενδιαφέρουσες συζητήσεις και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία στο αίθριο της Σχολής.

«Τρομοκρατία: δούρειος ίππος για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων», ήταν το θέμα της συζήτησης που έστησαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ κι αυτό το θέμα συμπυκνώνει τον πλούσιο προβληματισμό, που αναπτύχθηκε από τους ομιλητές και τους φοιτητές. Το πρόβλημα που προκύπτει μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους «δε λύνεται με νομοθετικά μέτρα. Η νομοθεσία που υπάρχει μας καλύπτει», είπε ο Α. Δημητρόπουλος, καθηγητής της Νομικής. Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της «έκδοσης» κι αυτό της «συνέργειας με την έκφραση γνώμης», που περιλαμβάνονται στον ευρωτρομονόμο, εξηγώντας ότι είναι πολύ επικίνδυνα.

Παραλληλίζοντας, την «τρομοκρατία» με τον αναρχισμό, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Καθηγητής του Πολιτικού Τμήματος, Π. Καζάκος. Ξεκαθάρισε ότι το φαινόμενο «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τους μοντέρνους βομβαρδισμούς» κι αναφέρθηκε στις αιτίες και τις ευθύνες των ανεπτυγμένων χωρών του «Δυτικού κόσμου» που τροφοδοτούν την «τρομοκρατία».

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος για την Ευρασία κι η τρομοκρατία είναι το πρόσχημα, είπε αμέσως μετά ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα εγκλήματά των ιμπεριαλιστών, τονίζοντας ότι «τρομοκρατία είναι η ίδια τους η πολιτική». Μίλησε ακόμα, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο και κάλεσε τους νέους να ξεσηκωθούν ενάντια σ' αυτή την πολιτική που έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.

Τέλος, παίρνοντας το λόγο ο φοιτητής του Τμήματος ΜΜΕ, Γ. Ελ Ταχίρ, έκανε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για το πώς τα ΜΜΕ χειραγωγούν την κοινή γνώμη σύμφωνα με τις επιταγές της κυρίαρχης πολιτικής, αλλά και πώς ο «κίνδυνος της τρομοκρατίας» χρησιμοποιείται για να ασκούνται πιέσεις στα ΜΜΕ που παρουσιάζουν και διαφορετικές φωνές.