ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποχώρηση από το Μπέιτ Ρίμα - και συνέχιση των φονικών...
Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001

Associated Press

Από την παρουσία των τανκς στην Μπέιτ Ρίμα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΜΠΕΪΤ ΤΖΑΛΑ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΠΑΡΙΣΙ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τα ισραηλινά άρματα μάχης και το πεζικό αποσύρθηκαν χτες από το χωριό Μπέιτ Τζάλα, όπου -σύμφωνα με την εκδοχή της Σιν Μπετ- σκότωσαν πέντε Παλαιστίνιους «τρομοκράτες» και συνέλαβαν δεκάδες ή, κατά την εκδοχή της Παλαιστινιακής Αρχής σκότωσαν τουλάχιστον 10, εκ των οποίων πολλοί ήτανε άμαχοι. Το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FDLP) έκανε λόγο χτες για «ένοπλη απάντηση στη σφαγή» στο χωριό των 4.000 κατοίκων με ανακοίνωσή του από τη Δαμασκό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αμέσως μετά την αποχώρηση συγκάλεσε το υπουργικό του συμβούλιο για να συζητηθεί το «πότε» θα αποσυρθούν οι δυνάμεις του από την περιοχή Α των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών - τις έξι πόλεις που κατέχουν. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει αργά το βράδυ.

Ο Σαρόν συνέχισε να αγνοεί τις αμερικανικές πιέσεις να αποσύρει τους στρατιώτες και τα τανκς του «αμέσως», όπως είπε και πάλι το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Την ίδια έκκληση έκανε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που επίσης αντιμετωπίστηκε με παγερή αδιαφορία από τον Σαρόν.

Ο εκπρόσωπος του Αναν, Φρεντ Εκχαρντ, δήλωσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε επίσης από τους Ισραηλινούς να επιτρέπουν την ακώλυτη προσπέλαση των ασθενοφόρων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και των παλαιστινιακών ασθενοφόρων για να περιθάλψουν τραυματίες - μια αναφορά στην απαγόρευση του ισραηλινού στρατού προς τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν το χωριό Μπέιτ Ρίμα.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έμοιαζε «διχασμένη» σχετικά με το πότε πρέπει να αποχωρήσουν οι στρατιώτες, έγραφε η Χα' αρέτζ, με τα ακροδεξιά μέλη της να είναι «ικανοποιημένα» με τις κινήσεις του Σαρόν και τα μέλη των Εργατικών του Σιμόν Πέρες να ανησυχούν για τα αντίποινα των Παλαιστινιακών οργανώσεων που οι ενέργειες του Ισραήλ μετά από την εκτέλεση του Ρεχάβαμ Ζε' εβί θα προκαλέσουν.

Τα πυρά στα Παλαιστινιακά εδάφη συνεχίζονταν. Τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι ακόμη προστέθηκαν στον τρομερό κατάλογο των νεκρών, που φθάνουν πια τους χίλιους από πέρυσι. Ο ένας νεκρός ήταν αστυνομικός που σκοτώθηκε «σε ανταλλαγή πυρών» και ο άλλος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες Ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή από την ταράτσα ενός ξενοδοχείου. Οι συνθήκες θανάτου του τρίτου δεν έγιναν γνωστές.

Στην Τουλκαρέμ, επίσης χτες, Ισραηλινοί στρατιώτες προωθήθηκαν από τις θέσεις τους και περικύκλωσαν το κτίριο το οποίο στεγάζει το κυβερνείο της πόλης. Δεν υπήρξαν αναφορές για νεκρούς.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, έφθασε χτες στο Ισραήλ για συνομιλίες με τους Σαρόν και Πέρες, ενώ σήμερα (Παρασκευή) επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ. Από το Λονδίνο, ο Τόνι Μπλερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, δήλωνε -ως ο «καλός μπάτσος» της Δυτικής συμμαχίας που προσπαθεί να διατηρήσει τους Αραβες στο πλευρό της στον πόλεμό της που υποτίθεται στρέφεται κατά της «τρομοκρατίας»- ότι για τις ΗΠΑ και την ΕΕ «έχει μεγάλη σημασία να εργαστούμε και να κάνουμε ο,τιδήποτε δυνατό για να καταλήξουμε σε μια δίκαιη λύση στη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας πως «πρέπει να καταλήξουμε σε μια λύση βάσει της οποίας Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα μπορούν να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο με ειρήνη και δικαιοσύνη, καθένας στο κράτος του, όπου η ασφάλεια και η δικαιοσύνη θα είναι εγγυημένη για όλους». Από την παρέμβαση Μπλερ σκόπιμα απουσίαζε η αναφορά στις επιθέσεις και τις εισβολές του Ισραήλ...

Στο Παρίσι, η γαλλική διπλωματία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι παραβιάζει «διατάξεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Φρανσουά Ριβασό εξέφρασε «ανησυχία για τους παλαιστινιακούς πληθυσμούς που έχουν τεθεί εδώ και έξι ημέρες σε μια αφόρητη κατάσταση στρατιωτικής πολιορκίας, κατά παράβαση των διατάξεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και τόνισε ότι επιδόθηκαν «διαβήματα» για την κατάσταση στην πρεσβεία του Ισραήλ.