ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσήλωση στην «ανάγκη διαφύλαξης» των ευρωατλαντικών σχεδίων
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2018

Eurokinissi

Την αποφασιστικότητά της να στηρίξει μέχρι τέλους τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί αποτυπώνονται και στη συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε η κυβέρνηση με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.
Την αποφασιστικότητά της να στηρίξει μέχρι τέλους τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί αποτυπώνονται και στη συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε η κυβέρνηση με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζ. Ζάεφ, και τον «επαίνεσε για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Νωρίτερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στη φίλη χώρα της ΠΓΔΜ. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών».

Χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «αντιφατικό», σημειώνοντας ότι «μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Ομως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό».

Παράλληλα, στη γνωστή γραμμή που βαφτίζει τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, τους οποίους προωθεί η συμφωνία, «παράγοντες ευημερίας και σταθερότητας», το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για εμπόδια που μπήκαν στη «νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας», τα οποία «εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλάει για «ακραίους επιθετικούς εθνικισμούς» και τονίζει ότι «οι ενστάσεις έναντι της "Συμφωνίας των Πρεσπών" αποδείχθηκαν αναληθείς και λανθασμένες». Καλεί, τέλος, σε «νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της "Συμφωνίας των Πρεσπών" να διαφυλαχθεί».

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, αναφέροντας - κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών - πως «το χτεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε με μεγάλη υπεροχή του "Ναι". Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη στην πορεία για την κύρωση και θέση σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών».

Μην μπορώντας ωστόσο να προσπεράσει το μεγάλο ποσοστό αποχής, ο Δ. Τζανακόπουλος έσπευσε να προσθέσει ότι «το λόγο επομένως έχει τώρα η Βουλή της ΠΓΔΜ, και ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του κ. Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση θα τελεσφορήσει».

Με τη σειρά του πάντως τσουβάλιασε τις αντιδράσεις στη συμφωνία ως εθνικιστικές, κατηγορώντας όσους αντιτίθενται ότι υπονομεύουν «τις δυνατότητες για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των χωρών μας» και κατηγορώντας στο πλαίσιο αυτό τη ΝΔ ότι «ακολουθώντας τις εθνικιστικές φωνές στο εσωτερικό της, πανηγυρίζει για το γεγονός ότι οι απέναντι εθνικιστές κατάφεραν να επιφέρουν μέσω της αποχής πλήγμα στη διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας», χρεώνοντας φόβο μπροστά στο πολιτικό κόστος να αναλάβει την ευθύνη για λύση του ζητήματος.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του Π. Καμμένου, που με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης μίλησε το βράδυ της Κυριακής για ακύρωση της συμφωνίας (δηλώνοντας «Οταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν, τώρα με αυτή τη συμμετοχή, βάσει του άρθρου 73, 74 του Συντάγματός τους, είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία...»), τον κάλυψε λέγοντας ότι καθώς είχε προβλέψει τη δυσκολία να περάσει η συμφωνία στο δημοψήφισμα «έχει το δικαίωμα να θεωρεί ότι είχε δίκιο στην πρόβλεψή του».

Επανέλαβε πάντως την προσήλωση της κυβέρνησης στην υποστήριξη «της ανάγκης να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών». «Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια του κ. Ζάεφ, την ανάγκη για διαφύλαξη της δυναμικής της συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε, ενώ ως προς το χρονοδιάγραμμα δήλωσε ότι δεν είναι αυτό το σημαντικό αλλά η πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την κύρωση της συμφωνίας από την Ελλάδα, δηλαδή η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι αυτό το ζήτημα δεν θα δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή στην Ελλάδα, καθώς Τσίπρας - Καμμένος «είναι προσηλωμένοι στα βήματα που πρέπει να γίνουν στη μεταμνημονιακή Ελλάδα», όπως είπε, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, ενώ αντιθέτως υπάρχουν τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την ανάγκη εδραίωσης της πολιτικής σταθερότητας.

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Σε «υψηλούς τόνους», αλλά χωρίς λέξη για την «ταμπακιέρα» της ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μ. Σπυράκη, δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «απέδειξε ότι η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα». Πρόσθεσε πως η Ελλάδα «δεν μπορεί να είναι όμηρος των εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα», ενώ επανέλαβε πως η ΝΔ «δεν πρόκειται να κυρώσει αυτήν τη συμφωνία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, δήλωσε πως «μετά τον ελληνικό λαό, και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ».

Το Ποτάμι πάντως σε ανακοίνωσή του έσπευσε να δηλώσει τη «διαθεσιμότητά» του να βάλει πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση».