ΠΑΜΕ
Διαμαρτυρία για την παρέμβαση της αστυνομίας στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018

INTIME NEWS

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών με τον γγ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Τα απαράδεκτα κρούσματα παρέμβασης της αστυνομίας στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος κατήγγειλε χτες το ΠΑΜΕ με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, την περασμένη Δευτέρα.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Δ. Αναγνωστάκη, στον οποίο κατήγγειλαν την παρουσία και το ρόλο που ανέλαβε η αστυνομία στο εν λόγω Εργατικό Κέντρο: Διμοιρίες αστυνομικών δυνάμεων παρατάχθηκαν μέσα και έξω από τα γραφεία της συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπου ήταν προγραμματισμένο το συνέδριό της, απαγορεύοντας την είσοδο ακόμα και σε εκλεγμένους αντιπρόσωπους, πρακτική που τελικά δεν πέρασε, κάτω από την επίμονη παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων.

Η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε πως οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα. Επισήμανε ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα πάντα υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις, σε καμία όμως περίπτωση η αστυνομία δεν έχει ρόλο και αρμοδιότητα να εμπλέκεται στη συνδικαλιστική αντιπαράθεση. Οι συνδικαλιστές υπογράμμισαν ακόμα ότι η στάση και οι αποφάσεις υπηρεσιακών παραγόντων δεν αναιρούν την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου.

Ο γενικός γραμματέας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι το υπουργείο δεν επιδιώκει καμία εμπλοκή στη συνδικαλιστική αντιπαράθεση και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τη συζήτηση στην αρμόδια υπουργό, Ολγα Γεροβασίλη.

Στο παραπάνω φόντο αξίζει να σημειωθεί η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία όχι απλά έχει ανοίξει την πόρτα για την εμπλοκή των δυνάμεων καταστολής στην αντιπαράθεση στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά αξιώνει ακόμα πιο ανοιχτή καταστολή. Είναι χαρακτηριστική η προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, το οποίο διευθύνει ο γνωστός εργοδότης - «συνδικαλιστής», στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, Δ. Καραγεωργόπουλος, με την οποία αξιώνει «να ζητηθεί από την ΕΛ.ΑΣ. η παροχή εξηγήσεων για την άρνησή της να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις»!

Καμιά ανοχή στην απαράδεκτη πρακτική

«Η σημερινή μας παρέμβαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει να κάνει με τα έκτροπα που είχαμε στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, όπου αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Εργατικό Κέντρο και δεν επέτρεπαν την είσοδο σε συνδικαλιστές προκειμένου να συμμετάσχουν στο συνέδριο, μετά από εντολή της Εισαγγελίας. Αυτό θεωρούμε ότι φέρνει πάρα πολύ πίσω το εργατικό κίνημα και μας θυμίζει άλλες εποχές της ιστορίας του», τόνισε σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

«Αυτήν την κατάσταση την θεωρούμε απαράδεκτη. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το ταξικό εργατικό κίνημα, από όλους τους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Είναι καταδικαστέα», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ταυτόχρονα πως το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί ο αγώνας «ώστε να σταματήσουν η νοθεία και ο παρασιτισμός στα Εργατικά Κέντρα και στα συνδικάτα» και να υπάρξει «πραγματική έκφραση των εργατών μέσα από μαζικές διαδικασίες, χωρίς την αστυνομία και το κράτος».

Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις πρακτικές αυτές, ενώ απηύθυνε κάλεσμα προετοιμασίας της απεργίας που μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προκηρύξει για τις 8 Νοέμβρη, ενάντια συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης (2020-11-24 00:00:00.0)
Προσαγωγές συνδικαλιστών σε κινητοποίηση ενάντια σε απολύσεις (2020-09-29 00:00:00.0)
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ Εισαγγελέας χαρακτηρίζει «έγκλημα» τους αγώνες (2009-02-28 00:00:00.0)
Τραμπούκικη επίθεση σε συνδικαλιστές (2002-04-18 00:00:00.0)
Αυταρχικός κατήφορος σε εξέλιξη (1997-10-07 00:00:00.0)