ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Οι τεράστιες ελλείψεις οδηγούν σε αδιέξοδο εργαζόμενους και ασθενείς
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2018

Από πρόσφατη κινητοποίηση του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου και της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού
Η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η συνολική υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο της πολιτικής της εμπορευματοποίησης, έχουν διαμορφώσει και για το Νοσοκομείο Σάμου μία κατάσταση που είναι επικίνδυνη για τους κατοίκους του νησιού και εξοντωτική για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο.

Τα τεράστια προβλήματα αναδεικνύουν με παρεμβάσεις και καταγγελίες τους ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού.

Μεγάλα κενά σε όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες

Οπως καταγγέλλουν οι δύο φορείς, το ιατρικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο στα περισσότερα τμήματα (Ακτινοδιαγνωστικό, Ορθοπεδικό, Αναισθησιολογικό, Παιδιατρικό, Αιμοδοσία, Παθολογικό, ΜΕΘ κ.ά.). Πολλά από τα τμήματα αυτά του νοσοκομείου δεν συμπληρώνουν πρόγραμμα εφημεριών μηνός...

Συγκεκριμένα:

-- Στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα υπάρχουν 2 γιατροί και καλύπτουν εφημερίες, τακτικά πρωινά ιατρεία, αξονικό τομογράφο, μαστογράφο, υπερήχους, triplex αγγείων.

-- Στο Αναισθησιολογικό Τμήμα υπάρχουν 2 γιατροί, καλύπτουν τακτικά - έκτακτα χειρουργεία και εφημερεύουν 365 μέρες το χρόνο. Υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες από νυχτερινό επείγον χειρουργείο συνεχίζουν να εργάζονται την επόμενη μέρα στα τακτικά χειρουργεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

-- Στο Ορθοπεδικό Τμήμα υπάρχουν 3 γιατροί και καλύπτουν 30 μέρες το μήνα με εφημερία ετοιμότητας, τακτικά - εξωτερικά ιατρεία, επείγοντα εξωτερικά ιατρεία (κατάγματα, μικροεπεμβάσεις), κλινική, χειρουργείο (επεμβάσεις).

-- Στην Αιμοδοσία - Μικροβιολογικό Τμήμα υπάρχουν 3 γιατροί και καλύπτουν μεταγγίσεις μεσογειακής αναιμίας, αιμοδοσίες, ανάγκες τακτικές και επείγουσες χειρουργικού - παθολογικού τομέα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χειρούργους, παθολόγους, παιδίατρους.

Υπάρχουν εφημερίες χωρίς κάλυψη ούτε από ειδικευόμενο γιατρό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τόσο στον Χειρουργικό όσο και στον Παθολογικό Τομέα. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών η εκτίμηση και η ενημέρωση προς τον γιατρό που εκτελεί εφημερία ετοιμότητας και προσέρχεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, γίνονται μετά από κλήση της νοσηλεύτριας των επειγόντων περιστατικών ή του τηλεφωνικού κέντρου.

Προκειμένου να εφημερεύσει το νοσοκομείο όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο, για να κρατηθούν ανοιχτά οι κλινικές, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα χειρουργεία και τα εργαστήρια, γίνονται αμέτρητες απλήρωτες εφημερίες και το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν μπορεί να λάβει την κανονική του άδεια.

Οι ελλείψεις είναι τραγικές σε όλα τα τμήματα και σε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, εξουθενώνοντας τους εργαζόμενους. Μία νοσηλεύτρια μπορεί να καλύπτει ταυτόχρονα 2 και 3 τμήματα (χειρουργείο, Χειρουργική κλινική και Μαιευτική). Η Καρδιολογική κλινική το πρωί είναι μόνο με τον προϊστάμενο. Στα ΤΕΠ στις περισσότερες βάρδιες υπάρχει μια νοσηλεύτρια, ένας τραυματιοφορέας σε όλο το νοσοκομείο στις περισσότερες νυχτερινές βάρδιες, στην Αιμοδοσία επί σειρά ετών είναι ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες, στα τμήματα, στις κλινικές, στα χειρουργεία και στις Μονάδες του νοσοκομείου το προσωπικό είναι ελλιπέστατο και οι εργαζόμενοι μετακινούνται συνεχώς από τμήμα σε τμήμα και από κλινική σε κλινική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης υπάρχουν και στη διοικητική υπηρεσία, την Υποδιεύθυνση Τεχνικού καθώς και στις άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, όπως το τηλεφωνικό κέντρο, τα μαγειρεία, την καθαριότητα κ.α.

Χωρίς ειδικότητες ζωτικής σημασίας

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχουν πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως για παράδειγμα δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος, ενδοκρινολόγος, ογκολόγος (οι χημειοθεραπείες γίνονται χωρίς ογκολόγο).

Παράλληλα, οι μονήρεις ειδικότητες είναι σε διάσταση και σε αναντιστοιχία με τις υπάρχουσες ανάγκες. Η αναμονή για τα ραντεβού υπερβαίνει τους 5 μήνες και φτάνει μέχρι και ένα χρόνο μετά. Οι πρόσθετες εφημερίες είναι απλήρωτες. Δεν υπάρχει χώρος ανάπαυσης των γιατρών κατά τη διάρκεια της εφημερίας.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, οι γιατροί και όλο το προσωπικό, εξουθενωμένοι, στοχοποιούνται από τη διοίκηση για αδυναμίες και ελλείψεις των αρμοδίων. Οι γιατροί εντέλλονται από τη διοίκηση ή καλούνται σε απολογία, ενώ γίνεται μετατροπή των ενεργών εφημεριών σε εφημερίες ετοιμότητας παρανόμως, για να καλυφθούν τα κενά.

Ενα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα, τόσο για την εξέταση όσο και για τη νοσηλεία, δημιουργεί η απουσία μεταφραστών από το νοσοκομείο όλο το 24ωρο για την εξυπηρέτηση των προσφύγων - μεταναστών.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία, καταγγέλλουν οι υγειονομικοί. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο, τονίζουν, να καλύπτονται με τόσες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό οι υγειονομικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων του νησιού, των επισκεπτών κατά τους θερινούς μήνες και των προσφύγων - μεταναστών.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητες η στελέχωση και η λειτουργία πολυιατρείου μέσα στο ΚΥΤ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Αμεση λήψη μέτρων

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: