ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Γενικευμένο μπαράζ εκβιασμών, κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε λαϊκά νοικοκυριά
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2018

Την πρόσβαση των τραπεζών καθώς και επιχειρήσεων υπό κρατικό έλεγχο, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, επίσης των ΟΤΑ κ.ά., στα «απόρρητα» φορολογικά στοιχεία που τηρεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Τaxis», έρχεται να κατοχυρώσει η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη βδομάδα.

Πρόκειται για άλλο ένα κομμάτι στο συνολικό σχέδιο είσπραξης των κάθε είδους ληξιπρόθεσμων «οφειλών» σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών με ένα μπαράζ εκβιασμών, πλειστηριασμών και κατασχέσεων τόσο με στόχο τη διαχείριση - απομείωση των «κόκκινων» δανείων, προκειμένου να ορθοποδήσουν οι τραπεζικοί όμιλοι, όσο και για την αποκατάσταση των ισολογισμών σε επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο ενόψει και της εκχώρησης νέων μετοχικών πακέτων σε ιδιώτες - «επενδυτές».

Την ίδια ώρα, «τρέχουν» οι δόσεις από τα φετινά χαράτσια, όπως αυτά για τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο εισοδήματος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό πολλαπλασιάζονται μήνα με το μήνα, με αντίστοιχη διεύρυνση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά θα βρεθούν το προσεχές διάστημα αντιμέτωπα με τις ίδιες πρακτικές. Θέμα χρόνου είναι και η ενεργοποίηση υπάρχουσας νομοθετικής διάταξης αναφορικά με τη διενέργεια πλειστηριασμών για τα χρέη στην εφορία, παράλληλα βέβαια με τις κατασχέσεις, ενώ και η όποια νομοθετική πρόβλεψη για την προστασία της λαϊκής στέγης από τις τράπεζες έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2018.

Βροχή κατασχέσεων από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στο μήνα Ιούλη του 2018:

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό εμφανίζεται στα 101,6 δισ. ευρώ, όπου περιλαμβάνονται «κανόνια» και «φέσια» επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ακόμη και πριν από δεκαετίες και που βέβαια θεωρούνται οριστικά ξεγραμμένα.

Το νομοθετικό οπλοστάσιο

Σε αυτό το πλαίσιο, το «κυνήγι» θα ενταθεί σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη λίστα με τις οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ βρίσκονται περίπου 3,6 εκατ. φορολογούμενοι.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται:

-- Κατασχέσεις τόσο από τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσο και «εις χείρας τρίτων» (π.χ. κατασχέσεις μισθών από τα λογιστήρια επιχειρήσεων, συντάξεων από ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.) για «οφειλές» που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

-- Κατασχέσεις ακινήτων, ΙΧ οχημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, σε περίπτωση βέβαια που δεν ανευρεθούν τραπεζικοί λογαριασμοί, πάντα για «οφειλές» ύψους πάνω από 500 ευρώ.

-- Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων πάνω από 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ. Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβαίνοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

-- Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα κατάσχεσης μέχρι και στο 100% ποσών που προέρχονται από κάθε είδους «αποζημιώσεις», ακόμα και για την απόλυση από την εργασία. Επίσης, μέχρι 100% προβλέπεται και το ύψος της κατάσχεσης από πωλήσεις ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Το «δικαίωμα πρόσβασης» στο «Taxis»

Χαρακτηριστική είναι η κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προβλέποντας το «δικαίωμα πρόσβασης» στα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων από τις κάθε είδους «διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς».

Ουσιαστικά πρόκειται για την ικανοποίηση της πάγιας αξίωσης των τραπεζιτών αναφορικά με την πρόσβαση της «Τειρεσίας» - κοινή θυγατρική εταιρεία των τραπεζών που τηρεί τα στοιχεία των δανειοληπτών με «κόκκινα» δάνεια - στα φορολογικά στοιχεία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Η ίδια δυνατότητα πρόσβασης στα φορολογικά στοιχεία προβλέπεται και για τις επιχειρήσεις υπό κρατικό έλεγχο και ΟΤΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα δεδομένα που τηρούνται στο ηλεκτρονικό σύστημα «Taxis» θα βρίσκονται στη διάθεση των παραπάνω «ενδιαφερόμενων», με στόχο βέβαια την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών για καθέναν από αυτούς και την ένταση των εκβιασμών και πιέσεων.

Μεταξύ άλλων, οι «ενδιαφερόμενοι» αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν στη διεύθυνση της κατοικίας φυσικών προσώπων ή της έδρας των επιχειρήσεων, στον ΑΦΜ, στο ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο των οφειλετών τους.

Στόχος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική κυβερνητική διάταξη, είναι «η τήρηση αξιόπιστου αρχείου με ακριβείς πληροφορίες» από τις επιχειρήσεις αυτές, που όπως οι ίδιοι λένε «μειώνει τυχόν επισφάλειες προς όφελος των συναλλασσομένων και συνεπώς συμβάλλει στη θεμελίωση ενός περιβάλλοντος οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και κοινωνικής σταθερότητας, διασφαλίζοντας κατ' επέκταση το δημόσιο συμφέρον»...

Σύμφωνα με τη νέα αντιλαϊκή διάταξη, η δυνατότητα πρόσβασης στο «Τaxis», εκτός από τις διατραπεζικές εταιρείες, παρέχεται και σε «νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, αμιγείς ή μεικτές επιχειρήσεις ΟΤΑ και των συνδέσμων δήμων, δημόσιους οργανισμούς, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία το κράτος είναι μέτοχος ή τα οποία επιχορηγούνται τακτικώς από κρατικούς πόρους ή τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο»...

Με βάση και τα παραπάνω αποκαλύπτονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί αναφορικά με την πολύπλευρη κλιμάκωση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όπου και φορτώνουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων.