Σελίδες τέχνης
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001

«Υπάρχει κάποια φλόγα στην Κρήτη, ας την πούμε ψυχή, κάτι πιο δυνατό από τη ζωή κι από το θάνατο. Υπάρχει η περηφάνια, το πείσμα, η παλικαριά, και μαζί τους κάτι άλλο, ανείπωτο κι αστάθμητο, που σε κάνει να χαίρεσαι και συνάμα να τρομάζεις που είσαι άνθρωπος», έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης. Πρόκειται για το βιβλίο «Κρήτη, περήφανη ομορφιά». Ενα πολυτελές λεύκωμα 216 σελίδων, με σκληρό εξώφυλλο, προστατευτική κουβερτούρα και κουτί συσκευασίας. Το προλογικό κείμενο, «Η φυσιογνωμία του Κρητικού τοπίου - Μεταμόρφωση και μνήμη», είναι του καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Νίκου Καραπιδάκη. Οι 200 ολοσέλιδες ανέκδοτες φωτογραφίες του λευκώματος είναι του Δημήτρη Ταλιάνη και παρουσιάζουν ολόκληρη την Κρήτη, συνθέτοντας την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της μέσα από τον τρόπο που προβάλλουν το τοπίο, την ιστορία και τους ανθρώπους της.

Στις φωτογραφίες, εκτός από τα τοπία του νησιού, περιλαμβάνονται εκθέματα από τις συλλογές των μουσείων και πνευματικών ιδρυμάτων: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Μουσείο Μπενάκη κ.ά.

Την επιμέλεια της έκδοσης, τη σελιδοποίηση και την επιλογή των κειμένων που συνοδεύουν τις φωτογραφίες, έκανε η φιλόλογος Αθηνά Δούντση. Το λεύκωμα θα παρουσιαστεί στις 29/10 (11.30 π.μ.) στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την 1η Νοέμβρη (7 μ.μ.) στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης στη Στοά» (Λ. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι).