Το νέο έγκλημα στη Ζώνη
Κυριακή 28 Οχτώβρη 2001

Καραμπινάτο έγκλημα ήταν η έκρηξη, το Σάββατο 20 Οκτώβρη, στο δεξαμενόπλοιο «SAILOR», που έστειλε στο θάνατο 5 εργάτες της Ζώνης. Από το Δεκέμβρη του 1999, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά είχε αποκαλύψει το κύκλωμα του θανάτου, που, σακατεύοντας εργάτες, εξασφάλιζε ματοβαμμένα δολάρια στους εφοπλιστές, με την πλήρη ανοχή και συνεργία του κρατικο-κυβερνητικού μηχανισμού.

Οι εργαζόμενοι της Ζώνης, όλου του Πειραιά, από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν. Τη Δευτέρα έγινε διαδήλωση έξω από το υπουργείο των εφοπλιστών, ενώ σε βουβή - πένθιμη διαδήλωση εξελίχθηκαν και οι κηδείες των πέντε εργατών. Τα συνθήματα «Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας», «Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εφοπλιστών», ταρακούνησαν απ' άκρη σ' άκρη την πόλη.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ τονίζει: «Στο βωμό του μεγαλύτερου κέρδους, τονίζει, θυσιάζονται ζωές χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Το εφοπλιστικό κατεστημένο έχει επιβάλει την πολιτική του στα αρμόδια υπουργεία (ΥΕΝ - Εργασίας). Η λογική "όλα στους ιδιώτες", που υπηρετεί πιστά η κυβέρνηση του κ. Σημίτη (φανταστείτε - σχολιάζει - να μην εκλεγόταν και στον Πειραιά), οδηγεί σε επαναλαμβανόμενα θανατηφόρα ατυχήματα, που παίρνουν πλέον τη μορφή εγκλημάτων».