ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργιακής απάντησης
Πέμπτη 18 Οχτώβρη 2018

Τα βήματα μέσα από τα οποία οι ταξικές δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη ώστε η επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, να σηματοδοτήσει την απόφασή τους να μπουν στον αγώνα με σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες», συζητήθηκαν στην πλατιά σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 16/10.

Απέναντι στην εκμετάλλευση και την ιμπεριαλιστική εμπλοκή

Με στόχο η απεργία να αποτελέσει μαζική και αποφασιστική εργατική απάντηση ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν ήδη τη μάχη καθημερινά, μέσα από συνελεύσεις και συσκέψεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Εχουν ήδη προχωρήσει σε σχεδιασμό κατά κλάδο και τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν περιοδείες και εξορμήσεις για να φτάσει μαζικά παντού το απεργιακό κάλεσμα.

Επιπλέον, μέσα από την εισήγηση στη σύσκεψη, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε επίσης όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή της χώρας σε ξέφραγο αμπέλι των ιμπεριαλιστών. Αναφερόμενος και στις εξελίξεις μετά το ταξίδι του υπουργού Αμυνας στις ΗΠΑ, τόνισε ότι η απάντηση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να είναι η κλιμάκωση της πάλης ενάντια στους πολέμους και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η πάλη για την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας απ' αυτούς.

Ο Λ. Στολτίδης μίλησε ακόμα για την προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα νέες αυταπάτες ότι «τελείωσαν τα μνημόνια», οπότε θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των εργαζομένων. Οπως υπογράμμισε, «αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αφού αυτές οι αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στα χρόνια των μνημονίων, θα συνεχιστούν και χωρίς αυτά, γιατί αποτελούν αναγκαιότητα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, για να επανέλθουν σε αυξημένα επίπεδα η κερδοφορία, η ανταγωνιστικότητά της και η μακροημέρευση του συστήματος της ταξικής εκμετάλλευσης».

Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης
Κάλεσε δε τους εργαζόμενους απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση να μη δείξουν καμιά αναμονή, καμιά ανοχή, «καμία συνθηκολόγηση» με τα ψίχουλα, με τους μισθούς των 300 ευρώ, με την κακοπληρωμένη μισοδουλειά, με την ανεργία. Να δουν την ελπίδα που βρίσκεται στην εργατική πάλη, με την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, την Κοινωνική Συμμαχία εργατών, μικρομεσαίων αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, τη μόνη που μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες πολιτικές και το καπιταλιστικό σύστημα.

Σε επιφυλακή μπροστά και στο ερχόμενο συνέδριο του ΕΚΘ

Ειδική αναφορά έκανε ο Λ. Στολτίδης στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό στη ΓΣΕΕ και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που έχει ξεσαλώσει διαπράττοντας νοθείες στις εκλογές και στα συνέδρια μιας σειράς Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, ακόμα και με την παρουσία της αστυνομίας, όπως έκανε στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης.

Μιλώντας ειδικά για το ερχόμενο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τόνισε την ανάγκη τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε επιφυλακή, να δώσουν μάχη για να μπει φραγμός στην προσπάθεια του εργοδοτικού συνδικαλισμού να στήσει μια σάπια διαδικασία παραγωγής συσχετισμών στα χέρια της εργοδοσίας και των ανθρώπων της στο εργατικό κίνημα.

Οπως επισήμανε, «και εδώ, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΜΕΤΑ κάνουν σε απόλυτη συνεργασία τα πάντα ώστε να μη θιγούν οι συσχετισμοί που προέκυψαν και από το προηγούμενο συνέδριο. Με πολλά νόθα σωματεία, με δεκάδες σωματεία - σφραγίδες, με σωματεία που διατηρούν υπόσταση με χουντικούς ακόμη νόμους, που βγάζουν αντιπροσώπους με 12 μόνο ψηφίσαντες, με σωματεία - κουβάδες που έγραψαν την 3ετία χιλιάδες εργαζόμενους για την κάρτα του ΟΑΣΘ, αποσπώντας τους εργαζόμενους από τα κλαδικά τους σωματεία, με σωματεία που με αλήτικο στην κυριολεξία τρόπο απέρριψαν τη συμμετοχή του ταξικού ψηφοδελτίου, όπως στην ΕΥΑΘ, με 1.500, από τον έως τώρα έλεγχο, διπλοψηφίες, που αποκαλύπτουν κοινά μητρώα ανά παράταξη σε ολόκληρους κλάδους».

Πείρα από την αγωνιστική δράση στους κλάδους

Μέσα από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων που ακολούθησαν στη σύσκεψη, αναδείχθηκαν μεταξύ άλλων η πραγματική... «κανονικότητα» που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, όπως και ο απροκάλυπτα υπονομευτικός ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του κλάδου των Κατασκευών, όπου, όπως αναφέρθηκε, οι κατασκευαστικοί όμιλοι αναλαμβάνουν τα έργα (μετρό, αεροδρόμια) χτυπώντας την εργατική τάξη με τις υπεργολαβίες, τα μεροκάματα πείνας, την τρομοκρατία κ.λπ. Το Συνδικάτο παρεμβαίνει δυναμικά, συσπειρώνει κόσμο και δίνει μάχη για να σπάσει την τρομοκρατία.

Στο χώρο του Βιομηχανικού Επισιτισμού, αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες του κλαδικού συνδικάτου της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσα από την παρέμβαση που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται και αυτές τις μέρες αποκαλύφθηκε η τρομοκρατία που ασκείται τους εργαζόμενους, ενιαία από εργοδοσία και τα τσιράκια της στο συνδικαλιστικό κίνημα, προκειμένου να αποτρέψουν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις εκλογές. Ενδεικτικό ήταν το παράδειγμα στην «Pelopac» όπου απολύθηκε εργαζόμενος επειδή συμμετείχε ως υποψήφιος στις εκλογές. Κόντρα σε αυτήν την επιχείρηση, είναι σημαντικό ότι ένα τμήμα των εργαζομένων στέκεται με το κεφάλι ψηλά, τολμά, κάνει το βήμα και οργανώνεται στο Σωματείο.

Από τον κλάδο του Τύπου - Χάρτου ήρθε η εμπειρία από τη δουλειά που άνοιξε το προηγούμενο διάστημα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, μέσα από συσκέψεις, εκδηλώσεις κ.λπ. Μέσα από την ίδια την ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων ενισχύθηκε το πλαίσιο πάλης. Δεμένα με τη μάχη της απεργίας, αλλά και τις ερχόμενες αρχαιρεσίες συνεχίζεται αυτή η δουλειά, με συσκέψεις που προγραμματίζονται στους χώρους εργασίας την επόμενη Δευτέρα.

Από τον κλάδο του Εμπορίου παρουσιάσθηκαν οι εξελίξεις στον κλάδο στη Βόρεια Ελλάδα και ο πόλεμος των επιχειρηματικών ομίλων που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον έλεγχο του λιανεμπορίου. Αναδείχθηκε η ανάγκη πιο αποτελεσματικά να οργανωθεί η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ώστε οι εργαζόμενοι να μην ταυτιστούν με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες.