ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Στο προσκήνιο οι πραγματικές ανάγκες

Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και άλλες πόλεις την 1η Νοέμβρη

Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, που οργανώνουν συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις την Πέμπτη 1η Νοέμβρη. Φέρνοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες τους με αιτήματα: Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών. Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών. Δωρεάν στέγαση - σίτιση - βιβλία - αναλώσιμα - μετακινήσεις για όλους. Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Με αποφάσεις 15 συλλόγων και με σύνθημα «Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας - Δουλειά με δικαιώματα» πραγματοποιείται την 1η Νοέμβρη το συλλαλητήριο στην Αθήνα με ραντεβού στις 11 π.μ. στα Προπύλαια. Την ίδια μέρα, συλλαλητήρια οργανώνονται σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Ξάνθη.

Στο επίκεντρο των διεργασιών βρίσκεται η πολιτική των αναδιαρθρώσεων και της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης, την οποία οι νέοι που σπουδάζουν βιώνουν με διάφορους τρόπους. Οι φοιτητές σχολών όπως Φιλοσοφική, Φυσικό και Μαθηματικό είναι αντιμέτωποι με το χτύπημα στην παιδαγωγική επάρκεια και τις αλλαγές στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενώ δυνάμεις στις σχολές (ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) καλλιεργούν κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με το οποίο ξεκίνησε η νέα χωροταξία των Ιδρυμάτων, οι φοιτητές αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες, με ελλείψεις και προβλήματα στις σχολές.

Παράλληλα, οι φοιτητές οργανώνονται και διεκδικούν λύσεις σε προβλήματα που γεννά η πολιτική αυτή. Για παράδειγμα, στην Πάτρα συγκροτήθηκε Συντονιστικό επιτροπών μετεγγραφέντων από τέσσερα τμήματα, με τους φοιτητές να διεκδικούν να πάρουν μετεγγραφή αλλά και μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο. Στην Κομοτηνή, μετά από κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στην αρχή της χρονιάς, ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης πέτυχε να αρθεί ο αριθμητικός περιορισμός που είχε τεθεί για την εισαγωγή στην κατεύθυνση της Κοινωνικής Εργασίας.

Στις 23 Οκτώβρη στην Αθήνα

Στο μεταξύ, μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού 11 Συλλόγων Οικότροφων, οργανώνεται διήμερο δράσης για τη φοιτητική μέριμνα στις 22 - 23 Οκτώβρη. Με αιχμή αυτό το ζήτημα και την αντίθεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, πραγματοποιείται στις 23 Οκτώβρη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 12 το μεσημέρι από φοιτητικούς - σπουδαστικούς και Συλλόγους Οικοτρόφων Αθήνας, Λάρισας, Βόλου, Χαλκίδας.

Τις ελλείψεις και τα προβλήματα στη στέγαση τα αντιμετωπίζουν πολλοί φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με φοιτητές, στην Εστία της Θεσσαλονίκης, από τους 298 φοιτητές που έκαναν αίτηση, έγιναν δεκτοί οι 120. Οι απορριφθέντες συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα που συμμετέχει στο διήμερο πανελλαδικής δράσης.

Αλυτο παραμένει ουσιαστικά το θέμα της στέγασης και για τους οικότροφους της Εστίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην οποία είχε ξεσπάσει πυρκαγιά τον προηγούμενο μήνα, στους οποίους μάλιστα ανακοινώθηκε πως μεθοδεύεται η επινοικίαση ξενοδοχείου που βρίσκεται 23 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη, για την εγκατάστασή τους...